Ik ben zelfstandig ondernemer

Als u zelfstandig ondernemer bent en (tijdelijk) financiële problemen heeft kan WerkSaam Westfriesland u misschien helpen. WerkSaam voert voor de Westfriese gemeenten het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) uit.

De Bbz-regeling biedt twee mogelijkheden:

  • Hebt u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen.
  • Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten heeft om van te leven kunt u maximaal twaalf maanden een aanvullende uitkering krijgen.

Bedrijfskapitaal

Als u geld nodig hebt en u krijgt dit niet van een bank of andere geldverstrekker dan kunt u mogelijk geld krijgen van WerkSaam. Dit is een lening. Een belangrijke voorwaarde is dat uw bedrijf na het verstrekken van de geldlening weer verder kan. DIt noemen we levensvatbaar.

Uitkering voor levensonderhoud

Het kan ook zijn dat u tijdelijk niet voldoende inkomen heeft uit uw bedrijf, maar dat deze wel levensvatbaar is. Dan kunt u tijdelijk een uitkering krijgen. Dit kan een lening zijn of een gift. Dit is afhankelijk van het inkomen uit uw bedrijf.

Oudere zelfstandigen

Als u 55 jaar of ouder bent en uw bedrijf is niet levensvatbaar dan kunt u mogelijk een bedrijfskapitaal krijgen of een uitkering om van te leven. Een voorwaarde is dat u uw bedrijf al tien jaar heeft en daarmee altijd uw geld mee heeft verdiend.

Onderneming beëindigen

Als u uw bedrijf moet beëindigen omdat deze niet meer levensvatbaar is kan u voor maximaal twaalf maanden een uitkering krijgen.

Startende ondernemer

Als u een bedrijf wilt starten kunt u mogelijk ook een bedrijfskapitaal krijgen. U moet wel genoeg kunnen verdienen met uw bedrijf. Dit hoeft niet meteen, maar wel na een bepaalde periode. Als u vanuit een bijstandsuitkering een bedrijf wilt starten is tijdens de voorbereidingsperiode een uitkering mogelijk.

Meer informatie

Uitgelicht