Tegenprestatie

Als u een uitkering krijgt kan WerkSaam u vragen een tegenprestatie te doen. Een tegenprestatie is iets terugdoen voor uw uitkering. Het is geen werk waar u loon voor krijgt. Het zijn activiteiten die nuttig zijn voor de maatschappij.

Wat is de duur van de tegenprestatie?

De tegenprestatie wordt voor maximaal 8 uur per week ingezet voor een periode van maximaal 3 maanden. U hoeft nooit meer dan één keer per 12 maanden een tegenprestatie te doen.

Wat zijn de uitzonderingen?

Als u volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent hoeft u geen tegenprestatie te doen. Dat hoeft ook niet als u alleenstaande ouder bent van kinderen jonger dan 5 jaar.

Iedereen doet mee

WerkSaam vindt het belangrijk dat iedereen mee doet in de maatschappij. Het liefst in de vorm van betaald werk. Als dat niet mogelijk is kan dat ook zijn in de vorm van een re-integratietraject, vrijwilligerswerk of mantelzorg. De tegenprestatie wordt pas als laatste ingezet. Als u al voldoende mee doet in de maatschappij dan hoeft u geen tegenprestatie te doen.

Niet vrijblijvend

Het doen van een tegenprestatie is niet vrijblijvend. Wel wordt zoveel mogelijk in overleg met u bepaald welke activiteiten u gaat doen. Daarbij wordt gekeken naar uw kwaliteiten en mogelijkheden. Als u niet meewerkt kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering.

Meer informatie

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Uitgelicht