Een kijkje in de keuken bij WerkSaam: De Tozo…. Omgaan met meer dan 3.000 aanvragen in 3 weken!

In deze Corona-tijd ziet het dienstverlening van WerkSaam er op onderdelen anders uit. Zo voeren wij de Tozo uit. De Tozo is de tijdelijke overbruggingsregeling voor ZZP’ers en zelfstandig ondernemers. Wij geven u met dit artikel een kijkje in onze keuken. Hoe gaat zoiets in zijn werk? En voor welke uitdagingen komen we te staan?

17 maart werd de regeling bekend gemaakt. De dag erna belden er al 126 zelfstandigen. Dat leek toen veel, maar het werden er steeds meer. Sinds 26 maart kunnen ondernemers een aanvraag doen. In een week tijd hebben zich meer dan 2400 zelfstandig ondernemers gemeld. Zoals gezegd: we staan voor een flinke uitdaging!

Waar er normaal 2 tot 3 collega’s aan de slag zijn met de aanvragen van zelfstandigen (zo’n 10 per maand) werd al direct duidelijk dat dat er meer moesten worden. Eerst werden de inkomenscoaches, die normaal de uitkeringsaanvragen van de bijstand verwerken, ingezet. Maar al snel ook collega’s die niet bij deze afdeling werken. Iedere zelfstandige die zich meldde belden we terug. De boodschap was in het begin nog: “Wij hebben ook de berichten in de media gezien. Dat is wat wij nu weten. We verwachten dat we eind deze week, of begin volgende week meer weten. Dan bellen we u opnieuw.” Zonder uitzondering reageerde iedereen begripvol op deze boodschap.

Gaandeweg de week werd wel duidelijk dat de eerste dag pas het begin was. We belden iedereen terug. Ondertussen werd er door collega’s heel hard gewerkt aan een werkproces en een mogelijkheid om aanvragen te kunnen doen.

Op 26 maart kwam er een formulier online en konden ondernemers een aanvraag indienen. In no time kwamen er meer dan 1.000 aanvragen Tozo binnen bij WerkSaam. Inmiddels zitten we al op meer dan 3.000 aanvragen. En nu staan we weer voor de uitdaging om alle aanvragen te beoordelen en af te handelen. Ook hierbij helpen collega’s mee van allerlei afdelingen. Op dit moment is het alleen mogelijk om voorschotten te verstrekken. Die worden in grote getale verstrekt. Zodat de ondernemer gewoon zijn boodschappen kan doen.

Ook zijn de eerste zelfstandig ondernemers al aan het werk in loondienst. Er zijn namelijk nog steeds wel vacatures in sectoren waar het werk gewoon doorgaat. 

Even snel op kantoor overleggen met collega’s is er in deze tijd niet bij. Ook wij werken zoveel mogelijk vanuit huis. Maar we doen ons werk wel graag en met veel enthousiasme. De Saamhorigheid is enorm bij WerkSaam!

Wilt u meer weten over Tozo? Kijk dan even op onze site: https://www.werksaamwf.nl/ondernemers