Solliciteren met De Broekriem

HOORN – Solliciteren kun je leren. Voor pas afgestudeerden en in-between-jobbers die op zoek zijn naar een baan is er de Broekriem. Dit platform voor werkzoekenden draagt door netwerken en workshops bij, aan het vinden van een baan. Afgelopen vrijdag 15 januari organiseerde de Broekriem een workshop in de regio West-Friesland: Baanbrekend Solliciteren door Gerjan Apeldoorn. De eventmanager Melanie Rump heeft nog meer enthousiaste workshops in gedachten voor werkzoekenden in de regio.

Als je pas bent afgestudeerd ligt de wereld aan je voeten. Ga je doorstuderen of duik je het werkende leven in? In 2013 merkten drie werkzoekende twintigers dat het vinden van een baan niet gemakkelijk was. Dat was het begin van de Broekriem: door het delen van elkaars kennis en ervaringen was het gezamenlijke doel om zo snel mogelijk een leuke betaalde baan te vinden. De Broekriem is inmiddels landelijk actief, op de website kunnen starters en in-between-jobbers zich aanmelden bij het netwerk.

Melanie Rump is zelf werkzoekend en vrijwillig werkzaam als eventmanager bij de Broekriem. De Horinees werkt sinds drie maanden bij het platform en leert veel over het sollicitatieproces. Zo breidt ze haar netwerk uit en leert ze van de events die ze organiseert. ‘Mijn passie is echt om mensen met elkaar te verbinden, en daar kan ik in deze functie ervaring in opdoen’, vertelt Melanie. Een accountmanagersfunctie op het gebied van relatiebeheer ziet ze dan ook als een baan die haar op het lijf geschreven staat.

‘Het was een leuke en spannende middag’, vertelt Melanie over de workshop. Het gebouw van Stichting WerkSaam in Hoorn vulde zich afgelopen vrijdag met 22 werkzoekenden. Het was de eerste workshop die de eventmanager organiseerde en deze was gelijk volgeboekt. Melanie: ‘ik moest zelf de locatie, spreker en PR regelen’. Gastspreker was Gerjan Apeldoorn van de website www.baanbrekendsolliciteren.nl. ‘Gerjan Apeldoorn vertelde over de manier waarop je los kunt komen van je gebruikelijke patronen en hoe je uit je comfortzone kunt stappen’, vertelt Melanie, ‘de workshop ging met name over hoe je het beste kunt opvallen en dat je lef moet durven tonen.'

Na de workshop vond er een netwerkborrel plaats bij WerkSaam. Volgens Melanie is het hebben van een goed netwerk belangrijk: ‘zeventig procent van de vacatures wordt niet eens openbaar gemaakt, omdat deze vervuld wordt via de netwerken.’ Door hun netwerk te delen, kunnen werkzoekenden wellicht sneller een betaalde baan vinden.

Melanie zit vol met ideeën voor andere workshops en events. Zo organiseert ze binnenkort events over onder andere de CV-check, het ultieme LinkedInprofiel en de elevator pitch. De Broekriem biedt een gevarieerd aanbod aan evenementen, die kunnen bijdragen aan de zoektocht van elke baanzoeker. ‘Als deelnemer krijg je veel tools mee over hoe je je het beste kunt profileren’, vertelt Melanie.

Gerjan Apeldoorn, WerkSaam en Melanie Rump zijn één van de velen die de Broekriem succesvol maken. Zij stellen hun kennis, kunde, tijd of locatie beschikbaar voor trainingen en workshops. De Broekriem is constant op zoek naar geschikte locaties voor events. Ook de gastsprekers zijn voor de Broekriem van groot belang. Hun kennis kan starters op de arbeidsmarkt net het juiste duwtje in de goede richting geven. Melanies functie als eventmanager behoudt ze voor zes maanden, daarna start een volgende enthousiaste eventmanager, waar de Broekriem nu al naar op zoek is. Meer informatie over alle activiteiten van de Broekriem staat op www.debroekriem.nl of u kunt contact opnemen met melanierump@hotmail.com.  

Bron: Westfries Weekblad