Ruim 1700 extra banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Vrijdag 13 juli 2018 klimt de voorzitter van RPAnhn (Elly Konijn-Vermaas), wethouder gemeente Alkmaar) samen met managers en directeuren van het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN) symbolisch naar ‘de hemel’ op de grote kerk in Alkmaar. Aanleiding: de 1705 extra banen die gerealiseerd zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De doelstelling van 926 extra banen tot en met 2017 is hiermee ruimschoots overschreden. Dit resultaat is mede te danken aan het WSP-NHN.

Elly Konijn-Vermaas is erg ingenomen met de prestaties van het WSP-NHN en de regio: “Met de klim staan we symbolisch stil bij dit resultaat. De klim staat ook voor de wil om vooral verder te klimmen en samen nog meer banen te realiseren. Deze actie benadrukt dat de goede samenwerking in onze regio een belangrijk factor is die bijdraagt aan ons succes. Het WerkgeversServicepunt speelt hierin een actieve rol. Eén aanspreekpunt waar werkgevers terecht kunnen met hun arbeidsmarktvragen.”

WerkgeversServicepunt NHN
In het WSP-NHN werken gemeenten, UWV en de SW-bedrijven samen om mensen met een uitkering duurzaam aan werk te helpen. Accountmanagers van het WSP-NHN bieden maatwerk. Ze bespreken heel gericht met werkgevers welke vraagstukken er zijn rondom arbeid en welke mogelijkheden er zijn bij het invullen van vacatures. Ze adviseren werkgevers bijvoorbeeld over mogelijke subsidies of verzorgen begeleiding voor zowel werkgever als kandidaat op de werkvloer. Het WSP-NHN organiseert bovendien veel activiteiten waarbij werkgevers en werkzoekenden elkaar ontmoeten. Dit persoonlijke contact is belangrijk. In de Kop van Noord-Holland zijn er zogeheten ‘zeepkistsessies’, waarin de werkzoekende zich voorstelt aan de werkgever. Westfriesland organiseerde onlangs het ‘Omdenkevent’. Hier konden werkzoekenden diverse branches ontdekken, om zo hun horizon te verbreden en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. En in Alkmaar was het ‘MVO ontbijt’, waar werkgevers informatie kregen over de mogelijkheden van sociaal ondernemen.

Samenwerking in RPAnhn
In RPAnhn werken werkgevers, werknemers, gemeenten, UWV en onderwijs samen om arbeidsmarktvraagstukken, waaronder de banenafspraak, aan te pakken. Deze banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en sociale partners om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het om 125.000 extra banen: 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Voor de uitvoering van de Banenafspraak is het resultaat van die samenwerking onder meer één aanspreekpunt waar werkgevers terecht kunnen met al hun personeelsvragen: het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN).

RPA