Van Bijstand naar Baan

Zij heeft zich ’rot gesolliciteerd’. 400 brieven, 25 keer op gesprek. Silvia Bakker (46), die bij een reorganisatie haar baan was kwijtgeraakt, kreeg het niet voor elkaar om weer aan het werk te komen. Ondanks twintig jaar ervaring in de communicatie, waar ze - al zegt ze het zelf - best goed in is.

Omdat ze overging naar de bijstand, kwam ze bij arbeidsbemiddelaar WerkSaam Westfriesland terecht. Daar mocht ze meedoen aan een project dat samen met Kinderopvang Berend Botje was opgezet. En dinsdag was Silvia Bakker bij de tien mensen die na een bijscholingstraject hun diploma in ontvangst mochten nemen. Het tij is voor haar inmiddels gekeerd, want toen ze de opleiding begon, vond ze al een baan voor 16 uur als medewerker communicatie bij Team Sportservice Schagen. Daarnaast werkt ze nu, sinds 1 maart, bij een BSO van Berend Botje.

Zes van de tien geslaagden konden al aan de slag bij Berend Botje en ze hopen dat er op korte termijn ook een baan is voor de andere vier. Silvia: ,,Ik was daar zelf nooit opgekomen. Wel heb ik altijd graag met kinderen gewerkt. Het is wennen, maar erg leuk.’’

Het project was een herhaling van de succesvolle bijscholing die WerkSaam en Berend Botje vorig jaar voor het eerst regelden. En ook nu was het intensief. Zeven maanden lang een dag per week les, 20 uur per week stage en daarnaast nog huiswerkopdrachten. ’Wel even omschakelen’ voor veel mensen die lang thuis zaten. Door hun motivatie - waarop ze wel waren geselecteerd - slaagden ze er in om onder andere de cursus pedagogische basis, EHBO bij baby’s en kinderen, voor- en vroegschoolse educatie, interactievaardigheden en Nederlandse les met succes af te ronden.

De twaalf jaar geleden uit Turkije naar Nederland gekomen Tugba Üstintürk (31) moet alleen nog haar taaltoets halen, maar haar diploma heeft ze in de pocket. Vier jaar geleden liep ze al stage bij Berend Botje, maar door familieomstandigheden kwam daar geen werk uit voort. De moeder van een kind van 9 vond een zware baan als postsorteerder in Opmeer. Via 1.Hoorn kwam ze bij het kinderopvangproject en dat was precies wat ze altijd al wilde. Ze is inmiddels voor de donderdagen aangenomen bij Berend Botje. Na 1 mei mag ze als invalkracht aan de slag.

Ook de 36-jarige Amir Badra, de enige man in het gezelschap, begint in de invalpool. Maar hij denkt dat het niet lang zal duren voor hij aan het werk kan in een sport-BSO, want hij heeft veel ervaring als gymleraar en fitnesscoach en werkt graag met kinderen. Door een samenloop van omstandigheden was hij een jaar werkloos. Nu gaat hij er vol voor.

Stuk voor stuk werden de cursisten bij de diploma-uitreiking geprezen om hun doorzettingsvermogen. Of je nu Robin Dissels van WerkSaam Westfriesland hoorde of Gaby Alberts, pedagogisch directeur van Berend Botje: ’Trots’ was het meestgebruikte woord. De geslaagde kandidaten waren het zichtbaar ook.

Kandidaten