West-Friese werkgever zet in op mensen met beperking: "Maar er staan nog veel mensen langs de zijlijn"

Bedrijven die mensen met een beperking in dienst nemen, zijn gisteren in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de 1000 Voorbeelden. West-Friesland krijgt een extra pluim: ondernemers van deze regio blijken precies de juiste instelling te hebben.

De regio scoort goed ten opzichte van andere regio's in Nederland. "Wij zijn één van de koplopers", vertelt Ronald Koenen van Werkgeversservicepunt West-Friesland. De regio staat in de top vier van de regio's die het beste scoren op de totale banenafspraak op landelijk gebied.

Op landelijk niveau wordt gestreefd naar 2026 een totaal van 125.000 banen te creëren voor mensen met een beperking. "We doen het hier misschien heel goed, maar dit moet geen valkuil zijn. We moeten niet denken dat we er al zijn, want er staan nog veel mensen langs de zijlijn."

West-Friese instelling
Koenen prijst de West-Friesen om hun 'niet lullen, maar poetsen' houding. "Wat voor West-Friesland typerend is, is de nuchtere visie om deze doelgroep een kans te geven. Ze zeggen hier simpelweg: 'Doe het gewoon. Het is niet eng. Maak je niet zo druk'. Ze grijpen het sneller aan om deze mensen aan het werk te helpen. Ze zien dat het een verrijking is voor het bedrijf."

Motivatie
ColorNed in Zwaag heeft gisteren een extra pluim ontvangen omdat zij bovengemiddeld veel mensen met een beperking in dienst nemen. "Dit bedrijf is een goed voorbeeld van een organisatie die niet kijkt naar de beperking, maar naar de competenties en motivaties. Ze geven deze mensen graag een kans en hebben daar veel profijt van. Er zouden veel meer mensen sociaal moeten ondernemen. Er zijn altijd wel kansen te verzinnen voor iemand", aldus Koenen. 

Een werkgever die een kans wil geven aan iemand met een beperking, kan contact opnemen met het werkgeversservicepunt via deze link.