Eindejaarsuitkering houden wij in op uw uitkering

Heeft u inkomsten uit werk en ontvangt u een eindejaarsuitkering van uw werkgever?
Deze eindejaarsuitkering moeten wij inhouden op uw uitkering. Dat betekent dat u een lagere uitkering krijgt.

Waarom houden wij de eindejaarsuitkering in?
De eindejaarsuitkering is inkomen uit werk. Wij zijn verplicht om dit inkomen in mindering te brengen op de uitkering. Dit is zo geregeld in de Participatiewet.

Hoe doen we dat?
De meeste werkgevers betalen de eindejaarsuitkering in december. Wij zullen de eindejaarsuitkering daarom in mindering brengen op uw uitkering over december. Als niet alle inkomsten in deze maand kunnen worden ingehouden, zal het restant in de maanden daarna in mindering worden gebracht.

Wij hebben wel uw toestemming nodig
De eindejaarsuitkering is opgebouwd over de maanden waarin u loon heeft ontvangen. De opgebouwde eindejaarsuitkering over de laatste 6 maanden (juni tot en met november) en over de maand december, mogen wij in december in mindering brengen op uw uitkering. De opgebouwde eindejaarsuitkering over de maanden januari tot en met mei, mogen wij alleen in mindering brengen op de uitkering als wij daarvoor uw toestemming krijgen. Uw inkomenscoach zal u hiervoor in de komende maand benaderen.

Wat gebeurt er als u geen toestemming geeft?
Als u geen toestemming geeft om de eindejaarsuitkering over de maanden januari tot en met mei te verrekenen, zullen wij de eindejaarsuitkering over deze maanden van u terugvorderen. Nadat wij dit hebben teruggevorderd, mogen wij de ontstane vordering wel in mindering brengen op uw uitkering. Het maakt voor u dus eigenlijk niet uit waarvoor u kiest. Maar door ons toestemming te geven, maakt u het voor ons wel eenvoudiger.

 

Als wij de eindejaarsuitkering niet volledig kunnen verrekenen in 2019, betekent dit dat u dit jaar een hoger inkomen heeft. Dat kan van invloed zijn op de hoogte van uw toeslagen in 2020.