Pokémon go, september 2016

Pokémon go
Waar ik de afgelopen zomermaanden ook keek, liep, ging of stond: overal zag ik mensen met een telefoon verkleefd aan hun hand in opperste concentratie op jacht naar de Pokémon monstertjes.

Pokémon go
Waar ik de afgelopen zomermaanden ook keek, liep, ging of stond: overal zag ik mensen met een telefoon verkleefd aan hun hand in opperste concentratie op jacht naar de Pokémon monstertjes. Ze staken de weg over zonder te kijken, fietsten met losse handen omdat ze die nu eenmaal nodig hadden voor hun telefoon en gingen met volle overtuiging en soms met gevaar voor eigen leven, op hun doel af.

Alhoewel ik zelf geen Pokémon adept ben en ook geen enkele uitdaging voel om deze monstertjes te gaan verzamelen, ben ik wel enorm getriggerd door dit fenomeen. Niet in de minste plaats omdat het mensen achter de tv of computer vandaan haalt en lekker op pad stuurt.

Wat maakt dat mensen met zoveel passie hun doel najagen? Wat maakt dat mensen bereid zijn uren te investeren en moeilijkheden te overwinnen om de hoofdprijs te winnen? Als ik dat weet, dan moet dat recept ook op ander mogelijkheden toe te passen zijn! En dus ben ik op zoek gegaan naar fanatieke spelers die mij de fijne kneepjes van het vak kunnen uitleggen……en, er is een wereld voor mij open gegaan!

Ik sprak bekenden en collega’s, Youri, Kees, Zohra, Bram, Nina, Geert en Mohammed, in leeftijd variërend van 15 tot 57, en allemaal vertelden zij vol passie en enthousiasme over hun zoektochten en resultaten. Met behulp van GPS coördinaten wordt de speler door de stad, dorp, of omgeving geloodst. Daarbij kan hij onderdelen verzamelen, zoals ballen, die hem weer helpen om de monstertjes te vernietigen. Je kunt de monstertjes ook aantrekken door je zelf te omgeven met een geurschild. En als je bijna een doel hebt bereikt, begint je telefoon te trillen en weet je dat je in de buurt bent. Hoe meer monstertjes je achterhaald hebt, hoe beter je bent.

Wat zou het toch mooi zijn, als die Pokémons geen monstertjes zouden zijn, maar banen. “Baan-in-zicht-GO”, zou ik dat willen noemen, of  “Baan-voor-mij-GO”. Als iedereen toch actief de deur uit gaat op zoek naar werk, net zo geconcentreerd zijn sollicitatie voorbereidt en ondertussen werkt aan zijn competenties en  vaardigheden, dan word je vanzelf de ideale kandidaat. Hoe meer competenties en vaardigheden je gescoord hebt, hoe sneller je op de baan afkoerst. Met behulp van de GPS coördinaten word je via doorzettingsvermogen, flexibiliteit, samenwerken, luisteren, nauwgezetheid en inzicht doorgeleid naar de ultieme overwinning: een baan!!

Inderdaad, ik houd van out of the box denken, ben alleen niet handig genoeg om zo’n app te bouwen. Maar ik geloof er heilig in, dat we op het terrein van re-integratie en motivatie-ontwikkeling heel veel kunnen leren van deze spel-industrie. Die laat ons immers zien, dat er een maakbare wereld bestaat. Nu nog de vertaalslag maken naar de banen-zoek-en-vind-wereld. Ik zou zeggen: GO!

Oh ja: mocht je je aangesproken voelen om een nieuwe app te bouwen: GO!