The Voice, december 2016

The Voice of Holland
Onlangs is er weer een nieuw seizoen van “The Voice of Holland” gestart. Je weet wel, dat talentenprogramma waarbij onbekende talenten willen doorbreken. De jury zit met de rug naar de kandidaat toe en luistert alleen maar naar de stem, de zuiverheid, de intonatie en de passie die daarin doorklinkt.

The Voice of Holland
Onlangs is er weer een nieuw seizoen van “The Voice of Holland” gestart. Je weet wel, dat talentenprogramma waarbij onbekende talenten willen doorbreken. De jury zit met de rug naar de kandidaat toe en luistert alleen maar naar de stem, de zuiverheid, de intonatie en de passie die daarin doorklinkt. Pas als het jurylid ervan overtuigd is, dat deze kandidaat door zou moeten gaan, drukt hij op de knop en draait de stoel zich om. Pas dan ziet het jurylid de kandidaat, pas dan ziet hij het hele plaatje: de mens achter de stem.

Eigenlijk is dit een geweldig concept voor sollicitatieprocedures, zeker voor kandidaten van de doelgroep Participatiewet. Mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en dus weinig sollicitatie-ervaring hebben.
Want we weten het allemaal: de eerste indruk bij binnenkomst is eigenlijk al bepalend of je wel of niet door je sollicitatiegesprek komt. En juist bij die eerste binnenkomst is iedereen hartstikke zenuwachtig, waardoor die eerste indruk nu eenmaal niet blaakt van zelfvertrouwen. Draai het dus om, start eerst met praten en laat dat de eerste indruk zijn. Dus beter gezegd: draai je eens om! Luister naar de kandidaten en selecteer op kwaliteiten en passie, en niet op uiterlijk en voorkomen.

Maar dat is nog maar één deel van “The Voice”, het mooiste komt nog. De volgende stap is dat de juryleden allemaal één kandidaat “adopteren” en hem of haar vanaf dat moment tot aan de finale gaan coachen en begeleiden. Het is voor ieder jurylid ook echt de uitdaging om met zijn of haar kandidaat ook daadwerkelijk de top te bereiken en the one and only voice van dat seizoen te worden.

Zie je het voor je: een werkgever neemt een kandidaat aan en vervolgens maakt hij er zijn persoonlijke missie van om deze kandidaat uit te laten groeien tot een topper van de bovenste plank! Hij coacht niet alleen op de werkgerelateerde competenties, maar ook op gedrag, sociale vaardigheden, voorkomen, presentatie en wat er maar voor nodig is om uit te groeien tot een topper, die vol zelfvertrouwen en gezonde ambitie zijn weg op de arbeidsmarkt kan voortzetten.

Eén van de juryleden van The Voice is Ali B, de populaire rapper met het grote hart. Ik ben gefascineerd door de wijze waarop hij zijn kandidaten letterlijk en figuurlijk weet te verleiden, om net dat stapje extra te zetten, om ze de juiste dosis vertrouwen te geven in hun eigen kwaliteiten. Hij weet de juiste toon te zetten, de juiste vragen te stellen, de juiste prikkels te geven om ze definitief een plek op het podium te geven. Zo kan het dus!
Ik nodig alle ondernemers uit om van nu af aan hun werving en selectie-procedures à la The Voice in te richten en alle kandidaten, die tot nu toe nergens binnen konden komen, een stem te geven! Geloof me, het zal u verrassen wat dat oplevert!