Treitervlogger, oktober 2016

Bijna iedere week heeft tegenwoordig wel een thema. Zo was het vorige maand, van 19 t/m 23 september, de week tegen pesten. Ik denk dat het goed is dat daar extra aandacht voor moet zijn, al realiseer ik me dat het te triest voor woorden is, dat er aandacht voor moet zijn.

Treitervlogger
Bijna iedere week heeft tegenwoordig wel een thema. Zo was het vorige maand, van 19 t/m 23 september, de week tegen pesten. Ik denk dat het goed is dat daar extra aandacht voor moet zijn, al realiseer ik me dat het te triest voor woorden is, dat er aandacht voor moet zijn. Maar kennelijk gebeurt pesten zoveel en zo vaak, dat het nodig is om alle pestkoppen duidelijk te maken dat pesten echt niet kan. In de weken daarvoor waren de gemoederen in de Zaanse wijk Poelenburg hoog opgelaaid door de treitervlogs van Ismail, een Zaanse jongere, die samen met zijn kornuiten het gebied rond de Vomar onveilig maakte. Van het getreiter van de groep, maakte Ismail korte filmpjes, die hij vervolgens via de sociale media verspreidde.

De treitervlogs van Ismail waren razend populair bij veel jongeren en Ismail hoopte er zo veel geld mee te verdienen, dat hij zijn schulden daarmee zou kunnen aflossen. Op zich geen verkeerd idee om geld te verdienen om je schulden af te lossen, alleen had Ismail geen rekening gehouden met alle woede en frustratie die zijn treitervlogs teweeg brachten. In no time was er sprake van landelijk nieuws en daarmee kwamen ook de felle reacties uit het hele land, die de groep wegzette als "tuig van de richel". Ook het "pleur op" van onze minister president werd veelvuldig gequote. Ismail, na alle ophef inmiddels zelf slachtoffer van bedreigingen, koos eieren voor zijn geld en haastte zich om zijn excuses aan te bieden. Hij was tot inzicht gekomen en besefte dat je van pesten niet beter wordt. Mooi, dat is precies de doelstelling van aandacht tegen pesten: het besef dat pesten nergens goed voor is! Missie geslaagd, en daarmee is Ismail het toonbeeld van een tot inkeer gekomen pester.

Toch vind ik dat we meer moeten met dit signaal. Want een signaal is het: jongeren, overigens zonder strafblad, die hun talenten en competenties op een verkeerde manier inzetten, omdat ze kennelijk op een andere wijze geen voet aan de grond krijgen. Wat als ze die talenten en competenties in kunnen zetten om een baan te krijgen? Weer een opleiding gaan volgen, kansen krijgen om mee te doen?

Als ik een beetje positief denk, kan ik heel wat competenties destilleren uit de Poelenburgse casus: wat te denken van "creativiteit", “ondernemerszin”, "initiatief", "samenwerken", "leerbaarheid" en "ambitie". Ik zou Ismail en zijn vrienden uit willen dagen om van iedere jongere die een steuntje in de rug nodig heeft een prachtige vlog te maken om zijn talenten in beeld te brengen.

Ook wil ik een beroep doen op ondernemers, om jongeren een kans te geven bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, ook al is dat soms even zoeken. Leid ze op, bied ze een baan. Mogelijkheden genoeg. Tenslotte wil ik iedereen er op wijzen, dat vrijwel iedere arbeidsmarktregio een of meer jongerenloketten heeft waar jongeren, die ondersteuning nodig hebben op het gebied van werk en inkomen, aan kunnen kloppen.
Voor de regio Westfriesland voert WerkSaam, samen met krachtige partijen, het Jongerenloket uit.

Stimuleer jongeren dus om talentenvlogs te maken. Een innovatieve manier om te solliciteren en te presenteren. Pesten is niet oké, talentontwikkeling des te meer!

NB: voor meer informatie over het Jongerenloket, kijk op Werksaamwf.nl