Formateur, maart 2017

Het is dan eindelijk zover. De verkiezingen zijn voorbij, de laatste stemmen worden geteld. En dan kan het beginnen: de paringsdansen, de toenaderingen en de liefdesverklaringen. De strijdbijlen worden begraven en de verwijten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Politieke tegenstanders weten elkaar nu te vinden en zijn bereid om heel wat water bij de wijn te doen om zo een klein deeltje van hun grote idealen te verwezenlijken.

Van het oorspronkelijke partijprogramma zal maar een klein deel meegenomen kunnen worden in het coalitie-akkoord. Zo werkt het nu eenmaal in een versplinterd politiek landschap. Iedere partij wil 100% van zijn idealen verwezenlijkt zien en draagt dat in verkiezingstijd uit. Maar de praktijk leert dat iedere partij  blij mag zijn als er maar een kwart van de idealen gerealiseerd wordt. In een coalitie is het geven en nemen, als je het ene doel wilt realiseren, moet je wisselgeld inleveren op het andere doel. Ode aan de formateur, die dat straks allemaal in goede banen gaat leiden!

Ik zie wel veel overlap met hoe de arbeidsmarkt werkt. Maar dan toch net weer ietsje anders. Kijk bijvoorbeeld eens naar vacatureteksten. Daar wordt wat gevraagd zeg! Opleiding, ervaring, competenties, vernieuwende inzichten, kennis op heel veel terreinen en een motivatie waar je stil van wordt.  Het liefst dan ook nog iemand die jong en onbevangen is, en dus kneedbaar. En dan moet die persoon ook nog eens super flexibel zijn, geen 9 tot 5 mentaliteit hebben, open minded zijn en een eigen mening hebben……zoooo zeg! Zal ik nog even doorgaan?

Maar laat ik u uit de droom helpen? Wonderwoman bestaat niet, Spiderman en Batman bestaan niet! En zeker als je als sollicitant door wat voor oorzaak dan ook een afstand op de arbeidsmarkt hebt, word je niet 123 een Wonderwoman of een Spiderman. En zoals politieke partijen allemaal een betere wereld beloven en daar maar een klein deel van waar kunnen maken in de coalitie-onderhandelingen, zo zullen nooit alle vacature-eisen in 1 persoon terug te vinden zijn.  En dus ga je onderhandelen, ga je kijken welke taken wel op het lijf geschreven zijn van die ene kandidaat. Ga je onderzoeken hoe je iemand verder kunt begeleiden en ontwikkelen, zodat hij of zij kan schitteren. Dan is het slim om niet alleen naar de vacature te kijken, maar vooral naar de mogelijkheden van de kandidaat. Je zoekt naar de match van taken en talenten, en kijk je hoe je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen in jouw organisatie door mensen uit de doelgroep van de Participatiewet te plaatsen. En echt, het is net als met een coalitie, je gaat een verbond aan met elkaar, je hebt gezamenlijke doelstellingen, je geeft een beetje en je neemt een beetje en streeft naar een win-win situatie. En voor een uitstekende formateur van uw nieuwe coalitie kunt u terecht bij het Werkgeversservicepunt van uw arbeidsmarktregio: WSP NHN.