Kroon op je werk, april 2017

Kroon op het werk!
Deze week is het Koningsdag. Ik kan er nog steeds niet aan wennen, aan die nieuwe naam. Was het maar altijd Koninginnedag, dat voelde zo vertrouwd! Maar zelfs de Koninginnedag was al heel lang veranderd. Van het defilé bij paleis Soestdijk, waarbij volgens Wim Sonneveld de vele koeken en knutselwerkjes achter de rododendrons verdwenen,

Kroon op het werk!
Deze week is het Koningsdag. Ik kan er nog steeds niet aan wennen, aan die nieuwe naam. Was het maar altijd Koninginnedag, dat voelde zo vertrouwd! Maar zelfs de Koninginnedag was al heel lang veranderd. Van het defilé bij paleis Soestdijk, waarbij volgens Wim Sonneveld de vele koeken en knutselwerkjes achter de rododendrons verdwenen, was al lang geen sprake meer. En ook de Koninginnedag à la Beatrix is alweer achterhaald. Nee, laat het maar aan onze Willem Alexander en Maxima over om hun eigen stempel te drukken op dit festijn. Sportief moet het zijn, en dus hebben we nu de jaarlijkse Koningsspelen!

De Koningsspelen zijn bedoeld voor alle kinderen in Nederland om met spel en sport samen actief te zijn. Want als je samen kunt spelen en sporten, dan leer je weerbaar te zijn, dan leer je uitdagingen aan te gaan en dan leer je ook om te winnen en met elkaar de vreugde te delen. En je leert hoe om te gaan met teleurstellingen en verliezen, en steun te zoeken bij elkaar. Dat klinkt als een re-integratietraject voor beginners. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn met de Participatiewet! Zorg ervoor dat iedereen meedoet, en behoed hen voor een leven van buiten de boot vallen en langs de zijlijn staan. Dat is dus de gouden tip. “Meedoen telt” is de intrinsieke boodschap van de Koningsspelen. “Meedoen moet” is de intrinsieke boodschap van de Participatiewet.

Hé….daar is dus het bruggetje, meedoen van jong tot oud creëert verbinding. Meedoen zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen, dat je steeds weer nieuwe dingen leert. Meedoen zorgt ervoor dat je met verlies en teleurstelling kunt omgaan, met feedback dus. Meedoen maakt het vieren van successen mogelijk, teamwerk dus.

Als we het er nu over eens zijn dat de Koningsspelen en de Participatiewet veel overeenkomsten met elkaar hebben, kunnen we volgens mij ook vaststellen, dat er naast een Koning die de spelen mogelijk maakt, ook heel veel werkgevers zijn die de banen mogelijk maken. En ja, je voelt ‘m aankomen: daarmee zijn voor mij alle werkgevers die werkgelegenheid bieden voor de doelgroep Banenafspraak de Koning van de Participatiewet!

Ik zou ze graag willen kronen, al die toppers van werkgevers. En ik wens ze een hele fijne Koningsdag!