Opleiding of motivatie, juni 2017

De actualiteiten vliegen je weer om de oren. Vorige week waren de verkiezingen in Engeland en kreeg Theresa May niet waar ze op had gerekend.

In Nederland duurt de formatie al zo’n 90 dagen, zonder ook maar een stap verder gekomen te zijn.

Nee, neem dan Frankrijk met zijn piepjonge president Emanuel Macron. Die pakt het heel anders aan! De eerste ronde van de verkiezingen heeft hij met zijn beweging “En Marche!” overtuigend gewonnen. Een beweging die amper een jaar oud is en alle partijen van de gevestigde orde in één klap van de troon stoot. Hoe doet hij dat toch?!

Zijn “geheime” wapen is verrassend eenvoudig. Hij selecteert zijn kandidaten vooral op motivatie, overtuiging en ambitie. Opleiding en ervaring staan op de tweede plaats. Want, zo redeneert Macron, je kunt alles leren en ervaring opdoen is de beste leermeester. Bovendien zorgt hij gaandeweg voor een voortdurende coaching, al naar gelang de behoefte van de kandidaat. Dat betekent dus ook dat zijn kandidaten openstaan voor leren en ontwikkelen.

Gisteren zag ik op het nieuws hoe Franse burgers geïnterviewd werden over de verkiezingen. Op de vraag die de interviewer steeds stelde, of ze wel wisten dat de meeste kandidaten helemaal geen ervaring hadden, reageerde iedereen unaniem: “Dat ze geen ervaring hebben is geen enkel probleem. Ze hebben daardoor een frisse kijk op zaken, ze staan dichter bij de bevolking en ze denken op een open manier, niet gehinderd door hoe het altijd was! De oude politiek heeft tenslotte ook niets bereikt, dus waarom zouden we het zo niet proberen?”

Werkelijk niemand zag er enig bezwaar of risico in dat de kandidaten niet de juiste opleiding of relevante ervaring zouden hebben. Dat vind ik zò geweldig! Geloof in ambitie en motivatie en laat opleiding en ervaring los.

Terug naar Nederland. Daar hoor ik wekelijks heel veel zorgwekkende berichten over ons economisch herstel. Want grote ondernemingen in de sector bouw, techniek en ICT kunnen niet groeien omdat er niet aan ervaren personeel te komen is.

Zullen we dan maar snel het voorbeeld van Emanuel Macron volgen? Hier in Nederland hebben we nog duizenden mensen in de uitkering die dolgraag een vak willen leren. Die zich willen laten coachen en bereid zijn zich te ontwikkelen. Zij komen echter niet aan de bak omdat zij geen diploma’s of ervaring hebben. Maar met de methode Macron kan het probleem naar mijn mening snel opgelost worden.

Beste ondernemers die niet aan ervaren personeel kunnen komen, hierbij mijn tip: Selecteer op motivatie en ambitie, geef ruimte voor leren en ontwikkelen, blijf coachen en waag de sprong!

Er zijn heel veel mensen die graag willen komen werken. Het WerkgeversServicepunt helpt u er graag bij!