Westfries Ondernemersgala, Column Februari 2018

Wat was het een geweldig feest! Het West-Friese ondernemersgala 2018. Een uitverkochte Park schouwburg, een geweldige show en dolgelukkige prijswinnaars.

k heb genoten, zowel bij het diner, de voorstelling, als bij de afterparty. En wat was ik blij dat ik mij in galakleding gehuld had. Want de kleine 20 procent van de mensen die dat niet gedaan had, werd daar bij het diner tot 2 keer toe fijntjes op gewezen door de organisatie.

Wat een geluk, dat Dirk de Wit mode uit Bovenkarspel genomineerd was voor de Van der Valk Retail Publieksprijs. Daarmee kon de 20 procent direct een modeadvies krijgen van de vakspecialist.
Na een aangename maaltijd bij van der Valk, onder leiding van sterrenkok Lucas Rive, werden de 240 dinergasten per dubbeldeks bus naar het Park vervoerd.

Na een rit van amper 10 minuten waren we bij de schouwburg gearriveerd, en even later was het dringen voor de garderobe…..als je het mij vraagt is dat wel een verbeterpuntje voor volgend jaar!
Toen was het dan zo ver, het spektakel, de show, de prijswinnaars!

En jawel hoor: Dirk de Wit mode, die we zo nodig hadden om die 20 procent die zich niet in gala gehuld had te adviseren, was de winnaar van de Publieksprijs. Met een schreeuw van enthousiasme renden de jonge De Wit ondernemers het podium op. Tot mijn stomme verbazing droegen ze beide een lichtblauw pak, een wit overhemd zonder das of strikje en gympen. Ik was stomverbaasd: is dit het galatenue van het platteland? Is dit de resultante van het Westfriese adagium ”doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”? Ze waren wel heel eerlijk, want ze vertelden dat ze alles op alles gezet hadden om zoveel mogelijk stemmers te krijgen, tot en met een ipad op de toonbank….niemand de winkel uit zonder stem! Die publieksprijs kun je dus bijna kopen, denk ik dan.

Dan de Runner up prijs, die was voor Soci-com. Daar werd ik heel erg blij van, want Soci-com is net als WerkSaam een voorvechter voor de mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En daar wordt mijn hart erg warm van! Dat een ondernemer daar zijn core business van maakt, is de prijs dubbel en dwars waard.

Blijft nog over de Rabobank Westfriesland Meerprijs: daarvan was de stichting Proeftuin Zwaagdijk de gelukkige winnaar. Ik denk dat het de eerste keer was, dat er een 2-tal stichtingen was genomineerd voor een prijs. Gedurende de maaltijd en in de wandelgangen hoorde ik daar wat gemorrel over. Het zou oneerlijke concurrentie zijn, want die stichtingen krijgen subsidie of worden gesponsord. Een echte ondernemer regelt alles zelf.

Ik weet niet of dat waar is, ik denk dat je heel ondernemend kunt zijn als stichting. Zo vind ik WerkSaam, als overheidsorganisatie, ook heel ondernemend, ook al zijn we dan een ambtelijke organisatie. En volgens mij wensen we met zijn allen dat menig publieke of semi-publieke organisatie zich wat ondernemender gaat gedragen. Toch begrijp ik het gemorrel wel, er is nu eenmaal verschil tussen publiek en privaat, tussen stichting, vof en BV. Daarom zou ik heel graag een extra prijs willen toevoegen aan het Gala: De WerkSaam ondernemersprijs: een prijs voor de meest ondernemende (semi) publieke werkgever in de regio. Ik ga eens met het bestuur praten.

Maar voor nu maak ik een diepe buiging voor alle prijswinnaars: van harte gefeliciteerd, jullie hebben het verdiend en mogen er hartstikke trots op zijn!

Beluister hier de column:

Column