Directeur John Wit van Aannemingsbedrijf Wit Wognum:

"Wij leiden graag onze jongens op"

“Ongeveer 4 jaar geleden kwamen wij met WerkSaamWestfriesland in contact. Bij een aanbesteding binnen de gemeente Hoorn werd SROI (Social Return On Investment) meegenomen. 5% van de aanneemsom behoorde te worden besteed aan het aan werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de bouwsector is dit niet eenvoudig. Hoe konden wij hieraan voldoen?

Daarom ben ik in gesprek gegaan met WerkSaam. Onze ideeën liepen uiteen. Dit botste in het begin. Totdat WerkSaam voorstelde om eens te kijken hoeveel er al door ons werd geïnvesteerd. Het invullen van formulieren gaf inzicht. Wat bleek? Wit Wognum voldeed al aan de SROI eis. Zonder dat we het wisten. Fantastisch. Ik ben heel blij dat WerkSaam ons hiermee heeft geholpen. Een win-winsituatie voor alle partijen.

Vertrouwen
Van oudsher (inmiddels 106 jaar) leiden we hier jonge mensen op. Zo geven wij bijvoorbeeld ruimte aan stagiaires van het HBO, MBO en de Praktijkschool en zijn we een erkend leerbedrijf. Natuurlijk kijken we ook naar wat wij nodig hebben en naar de richting die de jongens zelf op willen. Een stagiair van de Praktijkschool begint bij ons bijvoorbeeld in de werkplaats.  Gaat dit goed, dan kan hij een vervolgopleiding bij het opleidingsbedrijf Espeq doen om daarna weer bij ons terug te komen. Ik ben er trots op dat bijna 60% van onze bouwplaatsmedewerkers via het opleidingscentrum zijn aangenomen. Wit Wognum heeft een eigen studiefinanciering voor de jongens in wie wij toekomst zien. Ze kunnen bijvoorbeeld een cursus projectleiding, calculatie of assistent-uitvoerder volgen.

Samenwerken voor meer kansen
2 keer per jaar houd ik WerkSaam op de hoogte van onze stageplekken, stagiaires, opleidingen, eventuele vacatures en aangenomen mensen. Wij zijn heel goed bezig, volgens WerkSaam. Daarom zijn we benoemd tot Proud Partner. Ik heb onlangs mijn zegje kunnen doen bij een ondernemersbijeenkomst, georganiseerd door WerkSaam. Ik hoop andere bedrijven te motiveren door te vertellen hoe wij het hebben ingevuld. Als we samenwerken, kunnen we misschien nog meer mensen een kans geven."

John Wit