Door mijn werk voel ik mij gewaardeerd en gerespecteerd

Binyam is 32 jaar, komt uit Ethiopië en woont sinds een aantal jaar in Nederland. Hij heeft een vriendin en een dochtertje van bijna drie jaar. In een klein dorpje in Westfriesland woont en werkt hij.

“Ik heb twee jaar bij een groentebedrijf in de regio gewerkt. Ik ging elke dag met veel plezier aan de slag. Ik ben jong en actief, ik houd er niet van om thuis te zitten. Maar helaas ben ik mijn baan kwijtgeraakt.”

Na twee jaar trouw dienstverband kwam Binyam plotseling thuis te zitten. Hij mistte een nuttige dagbesteding en maakte zich grote zorgen om de toekomst. “Ik ben direct op zoek gegaan naar ander werk. Maar dit duurde veel langer dan gedacht. Misschien speelt mijn achtergrond of de taalbarrière mee. Ik spreek nog niet zo goed Nederlands, maar ik ben wél gemotiveerd.”

Binyam heeft twee jaar op eigen kracht geprobeerd een nieuwe baan te vinden. “Ik heb overal op gesolliciteerd. Maar het lukte niet. Ik was veel alleen en ging mij steeds meer zorgen maken, waardoor ik ook steeds slechter sliep.”

Succesvolle samenwerking

Nadat Binyam op eigen initiatief contact opnam met WerkSaam Westfriesland ging het snel. Er volgden een aantal afspraken en inmiddels heeft hij werk gevonden. “Zij hebben mij zo goed geholpen. Deze mensen doen hun werk goed, ze weten waar ze het over hebben en hoe ze het moeten aanpakken. WerkSaam Westfriesland heeft mij ontzettend snel aan een nieuwe baan geholpen. Iemand die wil werken, verdient sowieso respect. Maar soms heb je een beetje hulp nodig.”

Juist in een klein dorp is het belangrijk om deel te nemen aan de maatschappij en een steentje bij te dragen, daar kwam Binyam al snel achter. “In een dorp weet iedereen alles van je. Het is een ons-kent-ons cultuur. Nu ik weer deelneem aan de maatschappij, voel ik dat mijn omgeving meer respect voor mij heeft. Van mijn vriendin tot de buren en dorpsgenoten. Ik voel mij gewaardeerd. Daarnaast wil ik mijn dochter het goede voorbeeld geven en dat doe ik onder andere door te werken.”

“Nu ik deelneem aan de maatschappij 
voel ik mij gewaardeerd en gerespecteerd”

Kans met beide handen aangegrepen

Het Westfriese bedrijf Action heeft Binyam een kans gegeven. “Ik ben blij dat WerkSaam Westfriesland en Action mij die kans hebben gegeven, die heb ik dan ook met beide handen aangegrepen.” Hij werkt al bijna een jaar in het distributiecentrum. “Elke dag heb ik zin om te werken, blij dat ik een baan heb! Mijn collega’s hebben allerlei achtergronden. We kunnen onszelf in elkaars situatie verplaatsen, we weten wat we doormaken, dat dwingt onderling respect af. Er zijn dan ook nooit problemen.”

Binyam heeft geen stress meer en is blij dat hij zijn dag goed kan besteden. “Ik slaap ook weer goed!” roept Binyam enthousiast.

Van stress naar waardering

Hij vervolgt: “Een vast inkomen is zeer prettig, het biedt mij en mijn gezin zekerheid. Er is zicht op een vast contract en er zijn kansen om door te groeien. Dit motiveert mij om nóg harder te werken. Ik wil mijn baan zo goed mogelijk uitoefenen en op eigen kracht doorgroeien. Daar ga ik voor!”

Uit het verhaal van Binyam blijkt dat het loont om zelf initiatief te nemen en niet op te geven in je zoektocht naar werk. WerkSaam Westfriesland helpt mensen als Binyam, en vele anderen, in hun weg naar tijdelijk of vast werk. Met arbeids- en ontwikkelcoaches kan vaak net een extra zetje worden gegeven. Maar het begint natuurlijk bij de persoon zelf.