Horecabaan voor statushouder Samer

Samer Hazemh kwam als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland. Na een periode van wennen meldde hij zich aan voor een leer-werktraject bij WerkSaam.

In het bedrijfsrestaurant van WerkSaam leerde hij de Nederlandse taal en bouwde hij zijn netwerk op. Dat zorgde er voor dat hij een horeca-opleiding kon volgen, gecombineerd met stages. En nu… heeft Samer een baan als keuken-assistent van de chef kok in restaurant De Beiaard in Hoorn.

Samer: ‘Tijdens mijn leer-werkperiode bij WerkSaam vertelde een collega over een horecatraject. Omdat ik in Syrië ook al horeca-ervaring had, heb ik me gelijk aangemeld. Dat ging niet helemaal vanzelf, want ik werd in eerste instantie afgewezen omdat ik nog niet goed genoeg Nederlands sprak. Wat is goed genoeg? Een vriend van mij werd wel toegelaten en ik vond mijn Nederlands eerlijk gezegd beter. Maar prima, ik heb de periode daarna hard aan mijn Nederlands gewerkt en drie maanden later kon ik via mijn nieuwe coach alsnog starten.

Samer zette zich maximaal in, zo’n kans krijg je maar één keer. ‘Het was een heel nuttige periode. Ik leerde hoe de horeca in Nederland werkt. Toch weer anders dan ik gewend was in Syrië. Dit hielp me ook echt bij het vinden van een baan. Tijdens mijn sollicitatie bij De Beiaard zei mijn trajectbegeleider dat ze mij moesten aannemen, omdat ik altijd een half uur voordat de lessen begonnen aanwezig was. Fijn dat ze mijn enthousiasme ook zagen.’ Samer wil zijn werkgever De Beiaard bedanken voor de kansen die ze hem geboden hebben. ‘Dankzij hun heb ik weer een toekomst gekregen.’ Hij heeft tot slot nog een tip voor cliënten die ook een baan zoeken. ‘Zoek voor jezelf uit waar je passie ligt. En ga je daar op focussen bij je zoektocht naar een baan of opleiding. En zie dat als einddoel. En pak in de tussentijd andere kansen die kunnen bijdragen aan dat doel.’

Samer