Ik help mensen op weg naar hun bestemming

Frans van Marsbergen-Koops (59 jaar) was 23 jaar lijndienstchauffeur. Hij raakte zonder werk en kwam bij WerkSaam terecht. Samen met zijn coach ging hij heel gericht op zoek naar werk als vrachtwagen- of buschauffeur. En dat vonden ze.

Via Workbus Purmerend rijdt hij nu als Platformbuschauffeur op Schiphol. “Ik help mensen op weg naar hun bestemming. Ik vervoer passagiers van de gate naar het vliegtuig en weer terug. Dit is verantwoordelijk werk, aangezien niemand natuurlijk op de verkeerde bestemming wil aankomen.”

Voordat Frans deze baan kreeg, volgde hij eerst een half jaar een Arbeidsfit-traject op de afdeling Verpakken. Als meewerkend voorman begeleidde hij medewerkers van WerkSaam op de beschutte afdeling. “Ik vond dit een fantastische periode. Ik heb meer inzicht gekregen in mezelf en anderen. En vind het leuk met deze doelgroep te werken.  Ik heb zelf een zoon met een beperking en ben vrijwilliger bij Leekerweide. Met een aantal collega’s heb ik nog altijd contact.”

Frans heeft zijn baan mede te danken aan zijn arbeidscoach. “Wij hadden heel goed contact. Ook echt een klik en een gezamenlijk doel. Ik wilde graag aan het werk en hij deed er alles aan om mij daarbij te helpen. We hebben een plan gemaakt en dat heeft dus goed uitgepakt.”

Op de vraag wat Frans anderen met een uitkering adviseert, is hij heel duidelijk: “Volg bij WerkSaam een traject. Daardoor zit je dicht op het vuur en ben je zichtbaar voor je arbeidscoach en de teamleiders. Thuis zitten maakt het niet makkelijk, bezig zijn geeft je weer energie. Als je thuis zit hoor je er niet bij. Werk maakt dat je weer deel uitmaakt van het arbeidsproces en dat is goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Daarnaast vergroot je je netwerk. En dat is echt belangrijk voor het vinden van een baan. Volgende maand krijg ik mijn vaste contract, dus je ziet waartoe het kan leiden.”