Ervaringsverhaal Aymen Gaggi

“Het is moeilijk, maar met hard werken kom je er”, zo vat Aymen Gaggi (31) zijn verhaal samen. Met zijn vrouw vluchtte hij uit Irak, via Libanon kwam hij drie jaar geleden naar Nederland. Maar toen begon zijn zoektocht naar werk. Lees hier de rest van het ervaringsverhaal.

“Mijn zus woonde hier al zeven jaar. Toen ik door United Nations uitgenodigd werd naar Nederland te komen, heb ik meteen ja gezegd”, vertelt Aymen. In het eerste jaar leerde hij de taal en ging hij vrijwilligerswerk doen bij het Leger des Heils. Ondertussen zocht hij naar betaald werk. “Dat was niet gemakkelijk”, aldus Aymen, “Ik had in Irak een eigen bedrijf, een smederij, maar dat ging daar toch anders dan hier. Ik solliciteerde via brieven, heb gebeld, gemaild, maar het lukte niet. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Ik probeerde een opleiding te doen, maar ook dat kon niet.”

Via de gemeente kwam Aymen bij WerkSaam terecht en kreeg hij een contactpersoon die alle verschillende partijen aan elkaar kon koppelen. “Zelf vond ik een smederij in Alkmaar: Smederij Beentjes. WerkSaam regelde dat ik met behoud van uitkering stage kon lopen. Dat was een goed begin!”

Na drie maanden werd Aymens stage omgezet naar een betaalde baan en binnenkort begint hij aan een opleiding voor gespecialiseerde metaalbewerker, betaald door de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. “Ik ben hier heel blij mee. Barry Beentjes is een goede werkgever en heel prettig om mee te werken, net als mijn collega’s. Ik kan nu weer verder en ga nieuwe dingen leren, heb een kans gekregen om mijn leven weer op te bouwen. Het was hard werken om dit te bereiken en je moet flexibel zijn, maar dan kan het dus wel. Ik ben WerkSaam, UWV en de Nederlandse overheid heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen.”