Je bent meer waard dan je denkt

Jaap (63) vertelt wat het met hem deed om zonder werk te zitten en wat voor gevolgen het had voor zijn financiële situatie. “Het bouwbedrijf waar ik werkte ging plotseling failliet. Ik voelde mij te jong om thuis te zitten. Dat strookt ook niet met mijn mentaliteit, ik heb altijd gewerkt. Mijn ervaring en werklust maken het voor mij onmogelijk om niets te doen. Ik ben dus direct op zoek gegaan naar ander werk. Ik ben te veel waard om thuis zitten, ik heb wat te bieden.”

“Je gaat je na een tijdje toch onzeker voelen als je op elke sollicitatie een negatief bericht ontvangt. Je past niet in het profiel van het bedrijf, of er zijn geen vacatures wanneer je op eigen kracht een open sollicitatie verstuurt. Er is altijd wat. De arbeidsmarkt is krap, maar mijn leeftijd zal ook meespelen”, aldus Jaap.

Financiële gevolgen

Het verliezen van zijn baan had direct gevolgen op financieel vlak. Jaap: “Dat kan ook niet anders natuurlijk, je voelt het direct. Het is een behoorlijke aderlating als je van een baan met een redelijk goed salaris in de WW terechtkomt met 30% minder inkomsten. De rekeningen gaan gewoon door, de hypotheek blijft ook lopen. Er bleef niks over om opzij te zetten, om mijn spaargeld aan te vullen.”

Jaap deelt met ons wat hij gedaan heeft om geld te besparen. “Mijn vaste lasten en overige uitgaven heb ik goed onder de loep genomen. Ik was kritisch als het ging om het kopen van eten en kleding. Toen mijn WW stopte en ik helemaal geen inkomen meer had, heb ik 16 maanden op een deel van mijn spaargeld geleefd. Abonnementen heb ik opgezegd, mijn auto heb ik weggedaan en ik heb een tijdlang geen leuke dingen meer gedaan. Het kon even niet anders.”

“Ik heb een tijdlang geen leuke dingen meer gedaan”

Hulp aanvaarden

Na maandenlang op eigen kracht solliciteren en zelf maatregelen getroffen te hebben om het financieel te redden, heeft Jaap geaccepteerd dat hij hulp nodig had. Dit heeft hij gezocht én gevonden bij WerkSaam Westfriesland. “Ik ben met WerkSaam in contact gekomen doordat zij mijn IOAW-uitkering (Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers) in behandeling namen. Na goedkeuring ben ik in contact gekomen met mijn arbeidscoach.”

Jaap legt uit wat deze hulp voor hem betekend heeft. “De hulp die WerkSaam mij verleend heeft is mij veel waard. Door hen heb ik weer een baan en een baan betekent een inkomen. Het niet hebben van werk brengt spanningen met zich mee. Door aan het arbeidsproces mee te doen voel ik mij meer waard. En ik hoef gelukkig mijn hand niet meer op te houden.”

“Een inkomen, zekerheid, toekomst én waardering.
Daar zorgt een baan voor en dat is mij veel waard”

WerkSaam Westfriesland heeft Jaap aan zijn huidige werkgever voorgesteld. Een kans die hij met beide handen heeft aangegrepen. Nu werkt hij als cleaner op een distributiecentrum en zorgt hij er samen met collega’s voor dat het er netjes en schoon blijft. Jaap: “Ik ben van 70% minimumloon naar een stabiel salaris gegaan, dat is toch een hele verbetering.”

Tip van Jaap

Jaap weet hoe het is om werkzoekende te zijn en wat voor financiële gevolgen het heeft. “Als jij jezelf, net als ik, teveel waard vindt om niets te doen, raad ik aan om te blijven solliciteren. Geef de moed niet op. Kijk ook naar vacatures die binnen je vermogen liggen, maar buiten je eigen vakgebied. Tot slot: stel niet teveel eisen aan het salaris, maar ben tevreden met het werk dat je kunt vinden.”

WerkSaam helpt mensen als Jaap in hun weg naar tijdelijk of vast werk. Met arbeids- en ontwikkelcoaches kan vaak net een extra zetje worden gegeven. Maar het begint natuurlijk bij de persoon zelf.