Van gemotiveerde vrijwilliger naar flexibele werknemer met contract

Hein is 58 jaar en heeft jarenlang als senior controller en leidinggevende gewerkt. “Ik heb overal werkervaring opgedaan. Bij grote en kleine bedrijven, op nationaal en internationaal niveau. Helaas ben ik mijn baan kwijtgeraakt toen het bedrijf verkocht werd.” Door zijn leeftijd heeft hij geen kans meer gekregen om te kunnen blijven werken in dezelfde branche. “Jammer, want ik heb door mijn ervaring zoveel te bieden” zegt Hein.

Age is just a number

Een uitspraak die zeker op Hein van toepassing is. Met zijn 58 jaar vindt hij zichzelf te jong om thuis te zitten en niks te doen. Hij noemt zijn kwaliteiten op: “Gemotiveerd, flexibel, praktisch en ervaren. Eigenschappen die je niet allemaal bij jonge mensen tegenkomt. Zij zijn misschien wel gemotiveerd, maar niet zo ervaren als ik!”

Hein is niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij is direct gaan solliciteren. Daarnaast is hij al sinds 1998 actief in het verenigingsleven binnen de schaatswereld. Toen hij na maandenlang solliciteren nog geen werk had gevonden, heeft hij zich aangemeld bij een lokale vrijwilligersorganisatie. “Ik kan niet stilzitten, dat is niks voor mij en ik moet onder de mensen blijven. Het schaatsseizoen eindigt in april. Toen het voorjaar aanbrak en het schaatsen ophield viel ik in een gat. Op dat moment heb ik mij direct aangemeld als vrijwilliger.”

“Door jarenlang als leidinggevende gewerkt te hebben en actief te zijn in het verenigingsleven, heb ik zeer veel mensenkennis. Het is zonde om hier niets meer mee te doen”.

Vrijwilliger wordt werknemer

Via de vrijwilligerscentrale is Hein op een basisschool in Hoorn terechtgekomen. Daar is hij aan de slag gegaan als conciërge. Hij is gestart met allerlei kleine klusjes in en om de school. Heins ervaring, maar ook zeker zijn positieve instelling, hebben ervoor gezorgd dat zijn werkgebied van één naar drie basisscholen is uitgebreid en dat hij een fulltime contract heeft gekregen. Inmiddels is hij het eerste aanspreekpunt op alle drie de scholen als het gaat om technische zaken. Hij heeft niet alleen met docenten te maken, maar ook met de kinderen zelf. Hein: “Ik treed op bij conflicterend gedrag tussen leerlingen wanneer ik het tegenkom. Vanwege mijn leeftijd beschouwen ze mij als hun opa en nemen ze veel van mij aan.” Daarnaast spreekt hij soms ouders via de ouderraad. Zijn mensenkennis komt goed van pas in situaties.

Nuttig en leuk tegelijk

“Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn”, zegt Hein. Niet alleen voelt hij zich weer nuttig en gewaardeerd, hij vermaakt zich ook uitstekend op school. Opgetogen vertelt Hein hoe het zijn leven verrijkt heeft. “Ik heb weer een inkomen, ik heb veel nieuwe contacten opgedaan én ik draag iets bij aan de schooltijd van honderden kinderen.” Ondertussen stapt er een collega binnen opzoek naar een hamer. “Kijk schat, deze moet je hebben.” Het is duidelijk. Hein heeft het enorm naar zijn zin in zijn nieuwe functie en voelt zich er al echt thuis.

Uit het verhaal van Hein blijkt maar weer dat initiatief nemen loont. WerkSaam Westfriesland ondersteunt Hein en vele anderen daarbij in hun weg naar tijdelijk of vast werk. Met arbeids- en ontwikkelcoaches kan vaak net een extra zetje worden gegeven. Maar het begint natuurlijk bij de persoon zelf.