Verplichte bemiddelingsgroep? Hartstikke leuk

Heb je net een uitkering aangevraagd en ben je direct bemiddelbaar voor werk? Dan kom je sinds kort in de bemiddelingsgroep terecht. Ontvang je al een tijdje een uitkering en heb je een arbeidscoach, dan is de kans groot dat je binnenkort wordt uitgenodigd voor de bemiddelingsgroep.

In de bemiddelingsgroep deel je sollicitatie ervaringen met de groep en ga je op zoek naar vacatures. De bemiddelingsgroep wordt gegeven door minimaal twee coaches. Het is mogelijk om vragen te stellen aan deze coaches en de coaches kunnen ook tips geven. Mandy Reij en Sandra Zijlstra hebben bij Werksaam ervaring opgedaan als deelnemer aan een bemiddelingsgroep. Beiden deden ze er in eerste instantie aan mee omdat het verplicht is. Achteraf zeggen ze: “Ik ben blij dat het verplicht is. Anders had ik deze ervaring niet gehad. Je leert hier echt veel van.”

Verwachtingen vooraf: helemaal niet positief!

Mandy: “Ik dacht dat de bemiddelingsgroep weer een soort sollicitatiecursus zou zijn. Die had ik al gehad. Ik had totaal geen zin om er heen te gaan.” Sandra: “Het was dat ik erheen moest, maar anders was ik zeker niet gegaan.” Toch zijn Sandra en Mandy naar de bijeenkomsten gegaan. Als je niet komt naar een bemiddelingsgroep-bijeenkomst, verlaagt WerkSaam de uitkering.

Ervaringen nu: wat een verschil!

Sandra: “Het was leuk! Het delen van de ervaringen werkte echt stimulerend. We gaven elkaar tips en we maakten samen stappen richting werk. Het was fijn om dat te doen met mensen in dezelfde positie.” Mandy: “Het was heel anders dan ik dacht. Alle deelnemers zaten in hetzelfde schuitje. Het was prettig om ervaringen te delen. Je komt erachter dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft.”
Sandra: “Sociaal gezien heb ik veel geleerd. Je kring van sociale contacten wordt ineens groter. We zagen onszelf groeien.” Mandy: “Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik durf nu sneller een gesprek aan te gaan en ik bekijk sneller iets van een positieve kant. Ook heb ook veel gesprekken gehad met werkgevers en uitzendbureaus. Dit was ook erg leerzaam.”

De toekomst

Mandy: “Mij is aangeboden om een werkstage te doen in de catering bij WerkSaam zelf. Ik start met twee dagen, maar dat wil ik opbouwen naar vijf dagen per week. Ik hoop dat dit leidt tot betaald werk. Ik vind het fijn om weer werkritme op te doen en het is prettig dat ik zo weer onder de mensen kom.” Sandra: “Ik ga starten met een opleiding tot pedicure. Door de vergrijzing is er vraag naar pedicures. Ik merkte dat je overal een diploma voor nodig hebt en ik heb alleen een diploma lager beroepsonderwijs. Verder heb ik me aangemeld voor werk bij de thuiszorg. Ik wil starten met dit werk voor twee dagen per week. Het lijkt mij de perfecte combinatie met mijn opleiding.”