Weer aan de slag als grafisch vormgever

Mazen Alkadri (32 jaar), afkomstig uit Syrië, woont sinds 1 jaar in Nederland. In Syrië en later in Dubai was Mazen grafisch ontwerper. Eenmaal in Nederland moest hij opnieuw zijn leven opbouwen. Bij WerkSaam kwam hij terecht in een Arbeidsgroei-traject. Lees hier hoe het nu met Mazen gaat.

Hoe ben je aan het Arbeidsgroei-traject gekomen?

Mazen: De eerste 2 weken was ik redelijk geschokt over wat mij te wachten stond. De overgang ging te snel en was te groot van waar ik vandaan kwam. Na twee weken besefte ik mij dat ik iets moest doen. Maar ik ben ook gelijk in gesprek gegaan met iedereen over hoe het systeem werkte en wat de regels waren om te ontdekken waar mijn kansen lagen.

Wat waren je verwachtingen vooraf?

Mazen: Geen enkele. Op de eerste werkdag op de afdeling Verpakken was het voor mij niet duidelijk wat ik diende te doen. De overgang is zo groot dat ik moest wennen en dat heeft even geduurd.

Hoe zijn je ervaringen nu?

Mazen: Na twee weken begon ik de regels te begrijpen en waarom de verschillende programma’s er waren. En dat hielp om te beseffen wat er van mij verwacht werd. Ik ben er mee aan de slag gegaan en besefte al snel dat ik ieder werk dat beschikbaar was moest aanpakken. Maar ik wil mij graag blijven ontwikkelen in mijn vakgebied en ben zodoende zelf actief aan de slag gegaan om een passende baan te vinden.

Krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen?

Mazen: Tijdens het werk bij WerkSaam waren de opdrachten heel duidelijk en gestructureerd. Hierbij kon ik mijzelf niet ontwikkelen. Maar door het gesprek aan te gaan met mijn contactpersonen bij WerkSaam ben ik gekoppeld aan H2X communicatiemakers. Daar ben ik weer in een situatie terecht gekomen waarin ik mij kan ontwikkelen.

Hoe ervaar je de begeleiding van je coach?

Mazen: Als de coach eenmaal weet wat jouw wensen zijn en wat je kunt bijdragen in een arbeidstraject, dan werkt het erg prettig. Nadat ik zelf aangegeven heb wat ik wil en waar ik mij in wil ontwikkelen, had WerkSaam concrete handvatten waardoor de match met het bedrijf sneller gemaakt kon worden.

Heb je geleerd van deze periode?

Mazen: Mijn vrouw en ik waren de enige twee bij WerkSaam die net nieuw waren in Nederland. We hebben in deze periode heel veel geleerd over het leven in Nederland en de regelgeving die er is. Heeft het je iets opgeleverd? Mazen: Ik heb gevraagd of er een plek was om mijzelf te bewijzen. WerkSaam heeft de kans gecreëerd voor mij door contact te leggen met H2X communicatiemakers. En daar ben ik nu vol enthousiasme aan het werk als vormgever en spreken we zelfs over een arbeidscontract. Ik heb hier echt toegevoegde waarde.

Wat is je volgende stap richting werk?

Mazen: We bespreken nu de mogelijkheden voor een arbeidscontract. Ik heb het enorm naar mijn zin en kan dus zeggen dat de match zeer geslaagd is.

Wat adviseer je mensen die zelf gaan starten met een arbeidsgroei of arbeidsfit-traject?

Mazen: Wacht niet totdat de coach iets vindt voor je. Ga zelf op onderzoek uit en blijf je toekomstplannen en wensen uitdragen. Neem daarin zelf ook stappen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen toekomst.