Ik ben zelfstandig ondernemer

Als u zelfstandig ondernemer bent en (tijdelijk) financiële problemen heeft kan WerkSaam Westfriesland u misschien helpen. WerkSaam voert voor de Westfriese gemeenten het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) uit.

Wilt u een Tozo-uitkering aanvragen?

Kijkt u dan op de pagina Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo).
 

De Bbz-regeling biedt twee mogelijkheden:

  • Heeft u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen.
  • Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten heeft om van te leven kunt u maximaal twaalf maanden een aanvullende uitkering krijgen.

Als u als zelfstandig ondernemer een aanvraag doet voor de Bbz-regeling, is het van belang dat u een goede boekhouding voert. Als u dit niet doet dan is het voor ons niet mogelijk om uw financiële situatie goed te beoordelen. De Bbz-regeling is niet bedoeld voor ondersteuning bij uw boekhouding.

Bedrijfskapitaal

Als u geld nodig heeft en u krijgt dit niet van een bank of andere geldverstrekker dan kunt u mogelijk geld krijgen van WerkSaam. Dit is een lening. Een belangrijke voorwaarde is dat uw bedrijf na het verstrekken van de geldlening weer verder kan. DIt noemen we levensvatbaar.

Uitkering voor levensonderhoud

Het kan ook zijn dat u tijdelijk niet voldoende inkomen heeft uit uw bedrijf, maar dat deze wel levensvatbaar is. Dan kunt u tijdelijk een uitkering krijgen. Dit kan een lening zijn of een gift. Dit is afhankelijk van uw inkomen.

Onderneming beëindigen

Als u uw bedrijf moet beëindigen omdat deze niet meer levensvatbaar is, kan u in sommige gevallen voor maximaal twaalf maanden een uitkering krijgen.

Startende ondernemer

Als u een bedrijf wilt starten kunt u mogelijk ook een bedrijfskapitaal krijgen. Als u vanuit een bijstandsuitkering een bedrijf wilt starten is ook een uitkering mogelijk. U moet dan wel genoeg gaan verdienen met uw bedrijf. Dit hoeft niet meteen, maar wel na een bepaalde periode. Om dit vooraf te kunnen beoordelen, moet u een ondernemingsplan laten zien. Mogelijk kan het startersloket u helpen bij de start van uw bedrijf. Kijk ook eens op hun website.

Meer informatie

Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening