Leren

Met een goede opleiding vergroot je, je kansen op de arbeidsmarkt. Daarmee kun je financieel onafhankelijk worden en aan een goede toekomst werken. Op deze pagina vindt je informatie die je kan helpen bij het kiezen van een goede school.

Volg de onderstaande stappen om een goede school te kiezen!

Stap 1: Welk niveau?

Binnen het MBO (Middelbaar Beroeps Onderwijs) onderwijs zijn er 4 verschillende niveaus.  Op welk niveau je kan instromen heeft te maken met je vooropleiding.

Stap 2: BOL (beroepsopleidende leerweg) of BBL (beroepsbegeleidende leerweg)

Kies je voor BOL (5 dagen naar school, inclusief stage), of kies je voor BBL (4 dagen werken en 1 dag naar school)? Een BBL opleiding is voor jongeren met een leerwerkplek.  Ben je op zoek naar een erkend leerbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl of neem contact op met het ROC.

Als je plannen hebt om een studie in het hoger onderwijs te gaan volgen, surf dan naar www.startstuderen.nl voor belangrijke en praktische vragen.

Stap 3: Welke school?

Naar welke opleiding je ook gaat, het is belangrijk kritisch te zijn over je schoolkeuze. Ga daarom naar de verschillende open dagen. Op die manier kun je kijken waar de opleiding wordt aangeboden. Ook ervaar je al een beetje de sfeer op school. Wil je weten of je met een opleiding in de toekomst ook kans hebt op werk? Kijk dan eens op www.studieperspectief.nl.

Stap 4: Financiën

Studeren kost geld. Als je 18 jaar, of ouder bent kan je studiefinanciering aanvragen via www.duo.nl. Voor MBO niveau 1-2 krijg je deze beurs gratis. Voor MBO niveau 3-4 is dit een prestatiebeurs. Dat betekent dat als je zonder diploma van school af gaat, jouw basis- en aanvullende beurs omgezet worden in een lening. Die lening moet je natuurlijk ook terugbetalen. Als je elke maand vaste lasten hebt is het belangrijk om van tevoren te kijken naar het financiële plaatje. Op die manier kom je tijdens je studie niet voor verassingen te staan en kun je je volledig richten op het behalen van een diploma.

Uitgelicht