Zoekperiode jongeren van 18 tot 27 jaar

Elke jongere tot 27 jaar die een uitkering wil aanvragen moet zich inschrijven bij WerkSaam Westfriesland en krijgt een zoektijd van 4 weken. In deze zoektijd moet je onderzoeken of je weer naar school kunt, kunt studeren of hoe je zo snel mogelijk (weer) aan werk komt. Hier leest je meer over de zoekperiode.

Welke activiteiten moet je ondernemen in de zoektijd?

Je moet terug naar school, gaan studeren of een betaalde baan vinden. Hoe pak je dit aan?

  • Maak een afspraak met de studieadviseur van een school(instelling) en bespreek je studiemogelijkheden.
  • Maak een afspraak met een RMC-trajectbegeleider. Het RMC West-Friesland is het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten. Het RMC begeleidt jongeren tot 23 jaar zonder startkwalificatie terug naar een opleiding.  Een startkwalificatie is een diploma van MBO-2, HAVO of VWO-opleiding. Heb je geen startkwalificatie en ben je nog geen 23 jaar? Dan hoor je tot de doelgroep van het RMC en kan je een afspraak maken. Meld je aan op www.rmcwestfriesland.nl.
  • Kijk in kranten, op internet en via andere mogelijkheden voor vacatures.
  • Schrijf je in bij ten minste 3 uitzendbureaus.
  • Maak gebruik van het eigen netwerk (buren, vrienden, familie, oud collega’s, Facebook, LinkedIn, etc.).
  • Solliciteer op al het werk dat er is. Al het werk is passend. Ook werk waarvoor je niet bent opgeleid of werk dat tijdelijk is.
  • Reageer op vacatures en doe je best bij sollicitaties.
  • Doe geen dingen die het vinden van werk moeilijker maken.
  • Neem aangeboden werk aan.

Wat doet WerkSaam tijdens de zoektijd?

Wanneer je je hebt aangemeld voor een uitkering nemen wij snel contact met je op. We willen bepalen of we jou al tijdens je zoektijd kunnen ondersteunen bij het zoeken naar werk of een opleiding. Je kunt voor een gesprek hierover uitgenodigd worden door een van onze medewerkers.

Scholingsplicht

Vanuit de Participatiewet geldt een scholingsplicht voor jongeren tot 27 jaar oud. Dit betekent: kun je terug naar school en bestaat er nog recht op studiefinanciering, dan zullen wij dat in de meeste gevallen ook van je verlangen. Het recht op uitkering stopt dan automatisch.

Wat moet je doen als je niet naar school of aan het werk kunt?

Heb je medische belemmeringen waardoor je (tijdelijk) niet naar school, studeren of (weer) aan het werk kunt? Geef dan in het intakegesprek aan waarom dit niet kan. Heb je andere problemen waardoor je het moeilijk vindt om naar school te gaan, studeren of (weer) aan het werk te gaan? Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld schulden hebt, geen opvang voor je kinderen of een verslavingsprobleem. Dan moet je de zoektijd gebruiken om een eerste stap te zetten in het oplossen van die problemen. Meld je bijvoorbeeld bij de gemeente voor schuldhulpverlening, voor psychische problemen bij de GGZ,  bij een kinderopvanginstelling voor het opvangen van je kinderen of bij de Brijderstichting voor het behandelen van je verslaving.

Wat gebeurt er als je niet genoeg je best hebt gedaan tijdens de zoektijd?

Heb je niet genoeg je best gedaan tijdens de zoektijd of kun je niet aantonen dat je wel genoeg je best hebt gedaan? Dan kunnen wij je uitkering tijdelijk verlagen. Wij beoordelen of je uitkering lager wordt. Misschien heb je een geldige reden waarom je niet of onvoldoende hebt gedaan tijdens de zoektijd? In dat geval adviseren wij je om hierover met ons in gesprek te gaan. Ben je op vakantie tijdens je zoektijd? Dat is voor ons geen geldige reden om af te zien van een verlaging op je uitkering.

Heb je helemaal niets gedaan tijdens de zoektijd? Dan kunnen wij je uitkering weigeren. Wil je toch een uitkering? Meld je dan opnieuw aan voor een uitkering. Dit betekent dat je ook weer een zoektijd krijgt van vier weken. 

Wat gebeurt er na de zoektijd?

Je moet de zoektijd van vier weken zelf bijhouden. Na de vier weken ga je weer met je DigiD naar iParticipatie WerkSaam om je aanvraag verder af te maken. Wanneer je jouw aanvraag niet voltooit binnen 7 dagen na afloop van je zoektijd dan gaan wij er van uit dat je geen uitkering nodig hebt.

Meld je je later dan moet je opnieuw de zoektijd doorlopen.

Meer informatie

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Uitgelicht