Een uitkering en dan?

Wanneer u een uitkering ontvangt, moet u voldoen aan een aantal verplichtingen. Deze verplichtingen staan in de Participatiewet. De belangrijkste verplichtingen zijn dat u verplicht bent om regelmatig te solliciteren en werk aan te nemen dat u aankunt. Daarnaast moet u actief deelnemen aan activiteiten die u helpen om werk te vinden. Dit noemen zijn arbeidsverplichtingen. Ook bent u verplicht om alle informatie en wijzigingen in uw persoonlijke omstandigheden direct aan ons door te geven. Hier vindt u meer informatie over deze verplichtingen.

Let op! Wanneer u zich niet aan uw verplichtingen houdt, kan uw uitkering worden verlaagd of kan u een boete worden opgelegd.

 • Hulp bij het zoeken van werk

  Om u te begeleiden bij het zoeken naar werk zet WerkSaam arbeids- en ontwikkelcoaches in. Hier vindt u meer informatie over hulp bij het zoeken van werk.

 • Op welke dag betalen wij uw uitkering?

  U ontvangt uw uitkering aan het eind van elke maand. Hier leest u op welke dag van de maand WerkSaam de uitkering aan u betaalt.

 • Verwachtingen van elkaar

  Wij vinden het belangrijk dat u zonder onze hulp kunt leven. Wij helpen u graag om de nodige stappen te zetten om daar te komen.

 • Wijzigingen doorgeven

  Iedereen die een uitkering ontvangt moet voldoen aan de inlichtingenplicht. Dat wil zeggen dat u verplicht bent wijzigingen aan ons door te geven. Bijvoorbeeld wijzigingen in uw woonsituatie, uw persoonlijke situatie of financiële situatie. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor uw uitkering.
  Hieronder een aantal veel voorkomende wijzigingen: