Veel gestelde vragen Tozo regeling

Voor wie geldt deze nieuwe regeling?

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is gemaakt voor ondernemers die in de knel komen door de Coronacrisis. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud wanneer het inkomen als gevolg van de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. Daarnaast is er een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsprobleem als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Het kabinet doet een moreel appèl op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. 

Wanneer u een uitkering van ons ontvangt dan geldt voor u de inlichtingenplicht. Dit houdt in dat u alle informatie aan ons doorgeeft die van belang is om het recht op uitkering te kunnen beoordelen. WerkSaam kan zowel bij de aanvraag, als achteraf uw gegevens controleren. Wij mogen bij andere instanties en personen informatie over u opvragen die relevant zijn voor de regeling. Zo kunnen wij controleren of u de juiste uitkering heeft ontvangen. Blijkt bij controle dat u te veel heeft ontvangen? Dan moet u het teveel ontvangen bedrag terugbetalen. Heeft u te weinig ontvangen? Dan betalen we nog een bedrag na. Wanneer u met opzet onjuiste gegevens heeft verstrekt, leggen we u een boete op en wordt de uitkering teruggevorderd. 
Weet u niet zeker of u bepaalde informatie moet doorgeven? Overleg dan met ons Klant Contact Centrum, via 0229-258758. 

Meer specifiek geldt de regeling voor mensen die:
•    gevestigde zelfstandigen zijn, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;
•    woonachtig zijn en rechtmatig verblijven in Nederland;
•    Nederlander zijn of daarmee gelijkgesteld;
•    een bedrijf of zelfstandig beroep hebben dat in Nederland wordt uitgeoefend;
•    voldoen aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
•    vóór 17 maart 2020 (18.45 uur) gestart zijn met de onderneming en voldoen aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;
•    woonachtig zijn in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd. Voor een aanvraag via WerkSaam zijn dat deze gemeenten:
Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Welke hulp biedt WerkSaam?

Op basis van deze tijdelijke regeling biedt WerkSaam u voor maximaal 6 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Dat komt neer op afgerond maximaal € 1.503,- (netto) voor gehuwden, of maximaal € 1.052,- (netto) voor een alleenstaande vanaf 21 jaar. U hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal € 10.157,- euro. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden en is tegen een rente van 2%. De maximale looptijd van een lening is 3 jaar. Tot 1 januari 2021 hoeft u niet af te lossen. 

Voor welke periode geldt de Tozo-regeling?

Tozo 1 werkt terug tot 1 maart. Wanneer u vanaf 1 maart 2020 in de financiële problemen bent gekomen kon u tot en met 31 mei 2020 bij WerkSaam een aanvraag indienen voor Tozo 1. Dit is voor een aangesloten periode van maximaal 3 maanden, tussen maart t/m september 2020. 

U kunt de Tozo 2 aanvragen voor juni en/of juli en/of augustus en/of september. Heeft u al een Tozo 1 uitkering over de maanden april, mei en juni? Dan kunt u een Tozo 2 uitkering aanvragen voor juli, augustus en september. Als uw Tozo 1 uitkering nog tot en met juli loopt is een Tozo 2 uitkering mogelijk voor de maanden augustus en september.

Tozo 2 loopt tot uiterlijk 30 september 2020. Daarna kunt u geen Tozo -uitkering meer van WerkSaam ontvangen. De Rijksoverheid gaat er vanuit dat u daarna uw bedrijfsvoering (waar nodig) zo heeft aangepast, dat u weer voldoende inkomen heeft.

Wat is er bij Tozo 2 veranderd ten opzichte van Tozo 1?

Bij Tozo 1 werd niet naar het inkomen van partners gekeken. Bij Tozo 2 kijken we hier wel naar. De partnerinkomenstoets houdt in dat het inkomen van de partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van de aanvullende uitkering. Als het huishoudinkomen boven de Tozo-uitkering uitkomt, kunt u geen aanspraak maken op Tozo 2.

Voor de aanvraag van een lening bedrijfskapitaal geldt dat u moet verklaren dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen voor uzelf, uw onderneming of één van de vennoten waarmee u samenwerkt. Als dit wel het geval is, komt u niet in aanmerking voor Tozo 2 lening bedrijfskapitaal.

Wordt mijn aanvraag voor Tozo 2 automatisch verlengd als ik ook een Tozo 1 uitkering heb? 

Nee. Wij mogen de lopende uitkeringen niet verlengen. De Rijksoverheid heeft bepaald dat u opnieuw een aanvraag doet. Uiteraard hoeft u niet alle gegevens opnieuw bij ons aan te leveren. Wij zorgen voor een verkorte aanvraag. Bij de aanvraag verklaart u wat de hoogte van het inkomen van uzelf en uw eventuele partner is in de maanden waarvoor u de uitkering aanvraagt.

Let op: Ontvangt u al een bedrijfskapitaal en wilt u verlenging aanvragen? Dan moet u wél de uitgebreide vragenlijst invullen maar hoeft u niet de uitgebreide bewijsstukken in te leveren. We hebben van u enkel bewijzen nodig m.b.t. de bedrijfslasten over de maanden waarover u bedrijfskapitaal aanvraagt.

Welke informatie moet ik aanleveren bij WerkSaam

WerkSaam moet na kunnen gaan of u recht heeft op de tijdelijke regeling. Wij vragen u naar uw inschrijving bij de KvK, naar een kopie van uw bankpas en naar uw ID-bewijs (indien u een partner heeft, ook het ID-bewijs van uw partner). Verder hebben wij informatie nodig over de samenstelling van uw huishouden.
We zullen ook informatie vragen over uw onderneming, Hiermee helpt u ons om zicht te krijgen op het juist verstrekken van de regeling. 

Wanneer ontvang ik een besluit op mijn aanvraag?

WerkSaam heeft in de afgelopen periode meer dan 3.700 aanvragen voor Tozo ontvangen. Het verwerken van alle aanvragen is een flinke, tijdrovende klus. We handelen uw aanvraag zo snel mogelijk af en proberen dat in elk geval binnen de wettelijke termijn van 8 weken te doen. We doen dit op volgorde van binnenkomst. Na ontvangst van het besluit staat binnen 2 werkdagen de betaling op uw rekening.
Lukt het niet, dan kan WerkSaam overgaan tot het geven van voorschotten aan ondernemers. Als u in financiële nood bent, kunt u ons om een voorschot vragen. 

Zijn en nog andere compensatieregelingen voor ondernemers?

WerkSaam voert alleen de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) uit en kan een lening voor bedrijfskrediet verzorgen. Andere maatregelen worden door andere partijen uitgevoerd. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Kamer van Koophandel

Tegemoetkoming in bijzondere kosten

Wij willen u er op wijzen dat u mogelijk ook in aanmerking kunt komen voor tegemoetkoming in bijzondere kosten, zoals bijvoorbeeld woonkostentoeslag. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt, dan kunt u contact opnemen met uw eigen gemeente. 

Voor advies, antwoorden op veelgestelde vragen en de laatste informatie kunt u ook terecht bij het Coronaloket van de KVK.

Ook kunt u op onze eigen website algemene informatie vinden over de huidige Bbz-regeling.  
 

 

.....

المساعدة لذوي الاعمال المستقلة  في فترة فيروس كورونا المستجد

 

هل انت من ذوي العمل المستقل  ولك اسئلة حول عواقب انتشار  فيروس كورونا المستجد ؟

في هذه الاثناء  تقوم الوزارة بوضع اجراءات المساعدة المؤقتة للعاملين في الاعمال المستقلة  لحين اعداد هذا الاجراء نحاول بقدر الامكان نعطيكم المعلومات الكافية حولها.

في الأسفل تجد اهم الاسئلة والاجوبة الت طرحت علينا .

على من تنطبق هذه الاجراءات ؟

الدعم الاضافي المؤقت جاء  لذوي الاعمال المستقلة  الذين يواجهون مشاكل مالية بسبب فيروس كورونا المستجد, لهؤلاء المتضررين أعدت الحكومة برنامجا اقتصاديا لغرض مساندتهم...

يقوم مجلس الوزراء بتوجيه نداء أخلاقي إلى رجال الأعمال للإبلاغ فقط في هذه الحالة. بهذه الطريقة نمنع الاستخدام غير المقصود للموارد العامة والضغط غير الضروري على التنفيذ.

وبشكل أكثر تحديدًا ، تنطبق المتطلبات التالية:

 * أشخاص يعملون لحسابهم الخاص ، من سن 18 حتى سن التقاعد .

 * مقيم ومقيم بشكل قانوني في هولندا

 * حامل الجنسية الهولندية أو ما يعادلها

 * الشركة أو المهنة المستقلة يجب ان تكون عاملة وناشطة في هولندا

 

يستوفي المتطلبات القانونية لإدارة أعماله الخاصة ، بما في ذلك تلك المسجلة في السجل التجاري لغرفة التجارة Handelsregister van de kamer voor koophandel ...

* هل بدأت بأ.لعمل قبل 1 يناير 2020 ويستوفي معيار الساعة ، أي العمل على الأقل 1225 ساعة في السنة في شركته أو مهنته المستقلة...

 * الذين يعيشون في البلدية ، حيث يُطلب دعم دخل إضافي..

متى يكون هذا لاجراء ساري المفعول ؟

سيتم هذه الأجراءات حتى 1 مارس. إذا كنت تواجه صعوبات مالية من 1 مارس 2020 ، كنتيجة للتدابير المتعلقة بـ Corona ، فيمكنك تقديم طلب إلى WerkSaam.

ما هي المساعدة التي يقدمها WerkSaam؟

- 1 بناءً على هذا المخطط المؤقت ، يقدم لك WerkSaam دعمًا للدخل لمدة اقصاها تصل إلى ثلاثة أشهر.حتى الحد الأدنى للمساعدة الاجتماعية. يعتمد المبلغ المحدد على تكوين أسرتك ودخلك. لا يتعين عليك سداد دعم الدخل هذا. لا يوجد أيضًا اختبار للأصول والشركاء.

 -2 يمكنك أيضًا التقدم بطلب للحصول على قرض لرأس المال العامل يصل إلى 10،517 يورو. يجب إعادة هذا المبلغ. سعر الفائدة غير معروف حتى الآن ، ولكن على أي حال سيكون أقل من معدل 8 ٪ المطبق في Bbz.

 

لمزيد من المعلومات حول اجراءات Tozo ، يرجى الرجوع إلى  اجراءات Tozo و الأسئلة المتداولة.