Catering

Tozo stopt per 1 oktober 2021. Wat is wel mogelijk?

Zelfstandig ondernemers die door de coronamaatregelen in de problemen zijn gekomen, konden afgelopen periode gebruik maken van de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Het kabinet heeft besloten dat de Tozo stopt vanaf 1 oktober 2021. Vanaf deze datum kunt u dus geen Tozo-uitkering meer aanvragen.

Ondernemers die nog steeds financiële ondersteuning nodig hebben, kunnen vanaf 1 oktober 2021 een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, afgekort het Bbz. Het kabinet heeft besloten om deze regeling voor de maanden oktober, november en december 2021 eenvoudiger te maken.

Wat houdt de Bbz-regeling in?

De Bbz-regeling biedt 2 mogelijkheden:
1.       Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven, dan kunt u een aanvullende uitkering krijgen.
2.       Hebt u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente.

Vanaf 1 oktober tijdelijk soepele voorwaarden voor het Bbz

Het kan zijn dat u al eens hebt gehoord van het Bbz. De regeling is niet nieuw en op dit moment gewoon aan te vragen. De voorwaarden zijn wel vanaf 1 oktober 2021 tijdelijk versoepeld tot 1 januari 2022. Zo wordt aanvragen met terugwerkende kracht mogelijk. Dit betekent dat u in november 2021 nog kunt aanvragen vanaf 1 oktober 2021 en u in december 2021 nog kunt aanvragen vanaf 1 november 2021. Daarnaast komt de vermogenstoets te vervallen. Ook stellen wij uw inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand vast (in plaats van per boekjaar, zoals gebruikelijk is in het Bbz).

Vanaf maandag 11 oktober 2021 is het mogelijk om een Bbz-aanvraag in te dienen.

Houdt u er rekening mee dat wij, om te beoordelen of u in aanmerking komt voor het Bbz, moeten onderzoeken of uw bedrijf levensvatbaar is. Ook geldt bij het Bbz de kostendelersnorm. Dat betekent dat als u samenwoont met meer volwassenen, wij uw bijstandsuitkering daarop aanpassen. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering.

Ontvangt u Tozo 5?

Dan krijgt u automatisch bericht van ons wanneer u het Bbz kunt aanvragen. Ontvangt u geen Tozo 5, maar wilt u toch bericht van ons ontvangen? Stuur dan een mail naar bbz@werksaamwf.nl.

De levensvatbaarheid van uw bedrijf

Om in aanmerking te komen komen voor het Bbz, moeten wij wel vanaf 1 oktober 2021 onderzoeken of uw bedrijf levensvatbaar is. Dat betekent dat u na de financiële ondersteuning door WerkSaam, weer voldoende inkomsten uit het bedrijf moet halen om van te kunnen leven.

Inkomsten doorgeven

Maakte u gebruik van Tozo en moet u nog inkomsten aan ons doorgeven over de periode tot 1 oktober 2021? Doet u dit dan zo snel mogelijk.  Het doorgeven van uw inkomsten doet u via deze link.

Meer informatie

U kunt ondersteuning krijgen bij uw heroriëntatie op de arbeidsmarkt. Daarvoor kunt u bij verschillende organisaties terecht.

1. Wilt u na Corona door met uw bedrijf, maar heeft u hier hulp bij nodig? Kijkt u dan op de website van de KvK.
2. Wilt u, voordat u na kunt denken over de toekomst van uw bedrijf, eerst geholpen worden met uw financiën of heeft u schulden? Neemt u dan contact op met uw gemeente.
3. Bent u op zoek naar een (tijdelijke) baan? Neemt u dan contact met ons op, via ons Klant Contact Centrum: 0229-25 87 58.

Op deze website van de Kamer van Koophandel vindt u meer tips voor heroriëntatie op de arbeidsmarkt. 

Op de website NHN Werkt door vindt u ook meer informatie over o.a. werken in loondienst. 

 

Gratis training ‘Spiegel je business’

Een van de hulpmogelijkheden die WerkSaam u biedt bij de heroriëntatie op uw toekomst is het trainingsprogramma ‘Spiegel je business’. Dit programma, aangeboden door het Startersloket, is er voor alle ondernemers die door willen met hun bedrijf. Dit is een online programma gericht op toekomstbestendig ondernemerschap met 4 praktische en inspirerende webinars door professionele trainers.

De onderwerpen zijn:
• Toekomstbestendig ondernemen
• Creatief vernieuwen
• Klanten vinden, klanten binden
• Financieel gezond ondernemen

Deelname aan de training, die in september start, is voor u gratis. Heeft u interesse? Meld u dan aan via de website van het Startersloket.

WerkSaam voert alleen de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) uit en kan een lening voor bedrijfskrediet verzorgen. Andere maatregelen worden door andere partijen uitgevoerd. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Kamer van Koophandel.

Op de website Geldfit - Zakelijk kunt u een test doen en ontdekken hoe u er als ondernemer financieel voorstaat en waar u terecht kunt voor eventuele hulp.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten