Werkgever En Werknemer

’Installatiemonteur kan bijna net zoveel verdienen als huisarts’. Ruim 3300 West-Friese leerlingen gaan snuffelen aan techniek

Ruim 3300 West-Friese basisschoolleerlingen uit de groepen zeven en acht bezoeken binnenkort een speciale dag om kennis te maken met techniek en wetenschap in de breedste zin van het woord.

GROOTEBROEK Dit zogenoemde Promotie Event Techniek (PET) wordt vrijdag 29 oktober gehouden in De Kloet in Grootebroek en 18 en 19 november in sportcentrum De Weyver in Hoogwoud.

Techniek en wetenschap zijn overal, van woningbouw tot computers programmeren, en van zonne-energie tot fotografie. Alleen mijden nog altijd veel kinderen techniek in hun school- en beroepskeuze, zo constateren de onderwijsinstellingen en bedrijven in deze sector. Vandaar dat bedrijven, scholen en de regionale en provinciale overheid al enkele jaren in plaatsen in ons land Promotie Event Techniek-dagen houden.

Zoals in Hoogwoud in sporthal De Weyver. Dit jaar gaat het evenement voor het eerst ook in Grootebroek plaatsvinden omdat hier ook in oostelijk West-Friesland behoefte aan is. Niet alleen bij bedrijven die nieuwe krachten kunnen gebruiken, maar ook omdat het Martinuscollege hier op aandrong. Omdat de PET vanwege corona vorig jaar niet door kon gaan, worden nu behalve de groepen zeven ook de groepen acht uitgenodigd. Wat betekent dat er ruim 2200 kinderen in Hoogwoud langskomen en ruim 1100 in Grootebroek.

Wethouders Simone Visser-Botman van Drechterland, Lydia Groot van Stede Broec en Dorus Luyckx van Enkhuizen openen het evenement in Grootebroek 29 oktober om 9.15 uur. De leerlingen mogen vervolgens vooral veel doen. Voor hen zijn van 9 tot 15 uur uiteenlopende activiteiten georganiseerd door West-Friese bedrijven en organisaties.

Haargel maken

„Ze mogen bijvoorbeeld solderen, lampjes, haargel en foto’s maken, en computers programmeren”, vertelt projectleider van beide PET’s Gerda Venema. „Er komt een grote robot die normaal wordt gebuikt om koeienstallen te automatiseren waarmee kinderen nu een parcours mogen rijden. Ook is er een drone en ze mogen dakpannen en tegels leggen.”

Scholieren en studenten uit het voortgezet onderwijs en van beroepsopleidingen begeleiden de activiteiten omdat zij in de belevingswereld van de basisscholieren passen. „Er wordt veel over techniek gepraat, maar wij gaan echt iets doen”, benadrukt Venema. „Het is belangrijk dat ouders van hun kinderen horen wat zij hebben gedaan. Aan techniek kleeft ten onrechte het beeld van vieze handen. Maar techniek is meer dan de stratenmaker of loodgieter, die ook hard nodig zijn. Iedereen zit op je te wachten als je techniek hebt geleerd. Bij ons leer je bijvoorbeeld waar warm water eigenlijk vandaan komt.”

Nauwelijks te vinden

Bas van Velzen van Werksaam Westfriesland juicht de aanpak toe. „Ieder bedrijf in de regio heeft behoefte aan nieuwe mensen, zeker in de bouw, de techniek en de maakindustrie. De vraag naar personeel gaat ver voorbij aan het aanbod. Stratenmakers, kabelleggers en timmerlieden zijn nauwelijks te vinden. Elk bouwbedrijf in West-Friesland heeft behoefte aan leerlingen en vaktechnisch personeel.”

Volgen Van Velzen kiezen kinderen te weinig voor techniek op het vmbo omdat hun ouders dat niet willen. „Vergeten wordt dat een echt goede installatiemonteur tegenwoordig bijna net zoveel geld kan verdienen als een huisarts. Gewoon omdat die monteur gespecialiseerd is. Doorstuderen vanuit het vmbo is bovendien altijd mogelijk. Techniek is de toekomst. Want steeds meer bedrijven automatiseren en robotiseren werkzaamheden.”

Financiers

Het evenement Promotie Event Techniek wordt betaald door verschillende partijen. Dit zijn vanuit het onderwijs de stichtingen Present, SKO Westfriesland, SKO De Streek, KopWerk, Allure, Penta en Talent, vanuit het bedrijfsleven West-Friese bedrijven, TechniekPact West-Friesland, en brancheorganisaties, en vanuit de overheid de provincie en de West-Friese gemeenten.

Ook Microsoft sponsort het evenement en is ter plekke om leerlingen met het spel Minecraft kennis te laten maken met digitale technische vaardigheden. „Het gaat ons er om dat we leerlingen enthousiast maken voor techniek”, zegt Florien ten Hove van Microsoft. „Niet alleen voor ons maar voor de hele technische sector is dat belangrijk.”

Bron: NHD: 26-10-2021

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

Onderhoud Mijn WerkSaam/iParticipatie

sluiten

Door onderhoud kunt u van donderdag 25 april 19.00 uur tot vrijdag 26 april 08.00 uur niet inloggen in Mijn WerkSaam/iParticipatie. Excuses voor het ongemak.