Moeder Met Kinderen

Misbruik van de uitkering: voorkomen is beter dan genezen

WerkSaam Westfriesland helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk. Als werken nog een stap te ver is, zorgt WerkSaam voor inkomensondersteuning (een uitkering). De afdeling Handhaving & Sociale Recherche controleert of de uitkering terecht betaald wordt.

Is er recht op een uitkering?

Medewerkers van Team Handhaving & Sociale Recherche controleren de rechtmatigheid van de uitkeringen door: 

  • gegevens van de eigen en andere instanties te koppelen;
  • het voeren van gesprekken en onaangekondigde huisbezoeken en
  • het opvolgen van (anonieme) meldingen.

 

In 2022 zijn 91 onderzoeken gestart naar misbruik van de uitkering. Deze onderzoeken worden bij het aanvragen van een uitkering uitgevoerd maar ook na misbruikmeldingen door burgers of andere instanties. Deze aanpak heeft succes, want er wordt 25% meer misbruik opgespoord vergeleken met 2021. Sabina de Reus, teamleider Inkomen: ‘We vinden het belangrijk dat de uitkering terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben’.

Voorbeelden uit de praktijk

Het online aanbieden van diensten of producten via de sociale media (zoals Facebook) is gestegen. Wie een uitkering ontvangt, moet inkomsten uit online verkoop doorgeven aan WerkSaam.

Een ander voorbeeld van misbruik van de uitkering is hebben van een “gezamenlijke huishouding”. De Reus: ‘niet iedereen is zich ervan bewust dat je moet doorgeven als je samen op 1 adres woont, ook als die persoon niet je partner is. Dit kan tot gevolg hebben dat iemand onterecht een uitkering ontvangt, maar kan ook betekenen dat iemand teveel huurtoeslag of kinderopvangtoeslag ontvangt’.

Ook komt het voor dat een iemand ergens anders woont dan waar hij staat ingeschreven of dat een woning zonder toestemming van de woningcorporatie wordt onderverhuurd. Vermogensmisbruik komt ook voor, bijvoorbeeld als bezit in het buitenland niet aan WerkSaam wordt doorgegeven: een huis, een stuk grond of een bankrekening. Hiervoor werken wij samen met Internationaal Bureau Fraude-informatie.

Voorkomen is beter dan genezen

We hechten veel waarde aan het geven van duidelijke voorlichting en helpen de cliënten verder bij vragen over de uitkering. Maar zijn ook scherp op misbruik van de uitkering en handhaven actief, met als doel: voorkomen dat teveel of onterecht bijstand wordt verstrekt. En wat onterecht is betaald, moet terug, het is immers geld van ons allemaal. 

Misbruik van de uitkering melden

Heeft u informatie die ons kan helpen bij het opsporen van misbruik van de uitkering?  Iedereen kan een melding doen. Misbruik van de uitkering kunt u melden via deze pagina. We pakken alle meldingen op en gaan hier uiterst zorgvuldig mee om.

 

foto vergrootlas en eurobiljetten. <span class='notranslate'>WerkSaam</span>-logo in beeld
Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.