Man Met Hond 3

“Als ik het kan, kan jij het zeker ook!”

Makda is 20 jaar. Ze kwam twee jaar geleden naar Nederland. Dit jaar startte zij haar eigen bedrijf.

Je hebt een baan gevonden. Gefeliciteerd! Hoe ben je eraan gekomen? 

Dankjewel! Ik werk als zelfstandig software-ontwikkelaar. Dat betekent dat ik altijd met mijn laptop werk op het internet. Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen. Het heet Makda. Mijn opdrachtgever op dit moment is Ivan Academy. Dat is een groot internationaal bedrijf waar mensen onlinecursussen kunnen volgen over hoe je software kunt maken. Ik ben een onlineleraar en help de mensen die deze cursussen volgen. 

Welke opleiding is nodig om deze baan te kunnen doen? 

Je moet iets afweten van computers en programmeertaal. Dat betekent hoe computer-programma’s worden gemaakt. Op school heb ik goed Engels geleerd. Dat is belangrijk voor dit werk. Ik heb interesse in computerprogramma’s. De rest heb ik mijzelf aangeleerd. Op internet kun je allerlei informatie vinden over programmeren. Video’s op YouTube bijvoorbeeld. Als ik mij echt wilde verdiepen in een onderwerp, kocht ik een online cursus. 

Welke persoonlijke eigenschappen heb je hiervoor nodig?  

Discipline. Ik heb zelf een plan gemaakt hoe ik dit wilde bereiken. Je moet je goed focussen op jouw eigen plan. Als je een laptop met internet hebt, is alles mogelijk. “The sky is the limit”.

Welke stappen heb je met WerkSaam doorlopen om hier te komen?  

Ik heb de tijd en ruimte gekregen van mijn coach Rosa om plannen te maken voor mijn toekomst. Nederland was in quarantaine en er was weinig sociaal leven. Ik heb Nederlandse taalles gevolgd en had veel tijd over. Dankzij de financiële steun van WerkSaam kon ik mijn dromen bereiken. Rosa: "In het eerste gesprek viel het op dat Makda zo goed Engels spreekt. Ze leert gemakkelijk en ook Engels heeft ze goed onder de knie gekregen. Makda heeft zelf veel plannen. We hebben meerdere mogelijkheden besproken voor haar toekomst. Ze heeft haar mogelijkheden zelf uitgezocht en ook uitgevoerd."

Coach Rosa

Wat is jouw toekomstbeeld?

Nu telt mijn bedrijf één werknemer en dat ben ik zelf. Ik hoop dat er over tien jaar duizenden mensen voor mijn bedrijf werken. 

Wat adviseer je mensen met een uitkering die een baan zoeken? 

Als ik het kan, kan jij het zeker ook! Een baan vinden kan moeilijk zijn. Je hebt soms het gevoel dat je niet bij een baan past. Niet iedereen wordt geboren met allerlei vaardigheden en vindt meteen de juiste baan. Door hard te werken en in jezelf te geloven, kun je veel bereiken! 

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening