Moeder Met Kinderen 2

Het diepe in: digitaal én sociaal. Kansen voorbij je comfortzone

Sinds november 2021 werkt Vidal van Bergen (35) via een leerwerktraject bij Your Dutch Media, online marketingbureau in Hoorn. Vidal werd in het digitale diepe gegooid, maar wel met deskundige begeleiding vanwege zijn autisme. Die ondersteuning komt vanuit WerkSaam én vanuit het bedrijf zelf - in de persoon van eigenaar Robin Bakker. Robin: “Vidal krijgt kennis aangereikt, maar traint vooral sociale vaardigheden. En ik leer weer van hem: zo groeien we hier allebei door.”

Computers vond Vidal altijd interessant, vertelt hij. “Thuis zat ik altijd al te knutselen, ik hield ervan digitale programma’s te schrijven voor websites en deze dan online te zetten.” In de jaren negentig volgde Vidal op de middelbare school een cursus websitebouwen, al stond dat vakgebied toen nog in de kinderschoenen. “Die cursus zou nu heel erg verouderd zijn,” stelt hij dan ook vast, maar het wakkerde zijn enthousiasme voor het specialisme wel aan.

Hoe doorbreek je de cirkel?

Zijn liefde voor computers en de digitale wereld bracht hem na de middelbare school naar de opleiding IIE (institute for information engineering) op het Alnovum in Almere. Na het behalen van zijn propedeuse, begon hij zijn loopbaan bij een gespecialiseerd computerbureau. Het bedrijf ging na een aantal jaren echter failliet en hoewel dat toen nog geen naam had legde Vidals autisme hem

beperkingen op, vooral bij het solliciteren. Want hoe goed hij ook is in het ontsluiten van de digitale wereld: de sociale en maatschappelijke kanten van het leven zijn voor hem een grotere uitdaging. “Ik vind het moeilijk om mensen te benaderen die ik niet ken,” legt hij uit. “Daar heb ik vrees voor.” Achter zijn computer thuis kon hij zijn technische skills redelijk bijhouden, maar daar ontbrak het praatje bij de koffieautomaat of samenwerken met collega’s. De vicieuze cirkel waar Vidal in terechtkwam, was voor hem zonder hulp van buitenaf niet te doorbreken.

 In gesprek

Vijf jaar was Vidal uit de maatschappelijke running, toen kwam hij in aanraking met WerkSaam. “Ik kwam er voor een uitkering, maar kreeg een hele behulpzame coach die me aan een werkervaringsplek bij de gemeente Medemblik hielp. Daar kon ik een half jaar via een leerwerktraject aan de slag, maar zonder uitzicht op een contract. Na weer periode zonder doelen kwam ik uiteindelijk terecht bij een specialist op het gebied van autisme, en daar kreeg ik voor het eerst te horen dat ik in het autismespectrum viel: ik kreeg een officiële diagnose. Bij WerkSaam belandde ik hierdoor in een speciaal traject met extra ondersteuning waarna ik bij Your Dutch Media terechtkon. De matchmaker van WerkSaam kende Robin van een businessevent, zo kwam ik hier.” “Dat event was de bijeenkomst Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Oranje Buiten,” vult Robin aan. “Daar raakte ik in gesprek met Marlies Driessen van WerkSaam en zij vertelde dat ze een programmeur had die graag aan het werk wilde. ‘Interessant’, zei ik, ‘laten we met elkaar in gesprek gaan’.”

Investeren in medewerkers

“Maar als we het van het eerste gesprek had afgehangen, was het hem niet geworden,” lacht Robin. Vidal knikt. “Ik was daar met mijn coach, maar vond het heel erg spannend. Ik zei uiteindelijk niet zoveel.” “Inderdaad,” bevestigt Robin, “maar ik zag dat Vidal slim genoeg is. Hij heeft ervaring, weet hoe programma’s werken en het niveau kan hij aan. Na ons gesprek hoorde ik van zijn coach dat hij hier graag wilde komen werken, dus ik wilde het zeker proberen. We zijn een erkend leerbedrijf en werken vaker met stagiaires. Omdat ik zelf minder goede ervaringen heb met mijn eigen  stageperiode, wilde ik dat in mijn eigen bedrijf graag anders doen. Een betere begeleiding, mensen echt iets leren. Dat doen we samen met het hele team. We investeren in jonge mensen en kijken of ze op termijn wellicht nieuwe medewerkers kunnen worden.”

Maatwerk van WerkSaam

Vidal paste niet in het profiel van een stagiaire, aldus Robin. “Dit is ook mijn eerste ervaring met WerkSaam, maar het belangrijkste leek mij de motivatie. Gewoon lekker aanpakken en gaan: de Westfriese mentaliteit. Vidal werkt nu nog met behoud van uitkering, dus het kost alleen tijd en aandacht van onze kant. En WerkSaam zorgt voor maatwerk, complimenten daarvoor! Ze denken echt mee. Ook hebben we de periode iets verlengd en zijn van twee naar drie dagen per week gegaan. Zo kan Vidal nog iets groeien en wij meer van hem zien. Hiermee kunnen we een beoordeling en beslissing over de toekomst zorgvuldiger nemen. Fantastisch hoe WerkSaam dit traject op maat afstemt op het bedrijf en de werknemer.”

Kansen bieden

Robins motivatie om met WerkSaam in zee te gaan, is bedrijfsmatig en sociaal. “Ik vind het belangrijk dat mensen kansen krijgen. Als ik in die positie zou zitten, zou ik ook de kans willen krijgen om het beste uit mezelf te halen. Als dit lukt, heb ik er straks een medewerker bij. Bovendien is het  leerzaam: Vidal vraagt om andere skills dan het begeleiden van stagiaires. Dat betekent dat ik hier ook door groei. We zijn eigenlijk allebei in het onbekende gestapt, net voorbij onze comfortzone. En dat is heel waardevol.”

Vidal ervaart zijn tijd bij Your Dutch Media als zeer positief. “Ik leer uit de praktijk. Hoewel ik niet eerder met Wordpress heb gewerkt, kan ik de taal lezen en me daarin verder scholen. Mijn coach helpt en ondersteunt me met praten, omdat dat lastig voor me is. Ik vond het in begin heel spannend, maar vind het nu heel gezellig hier. Ik kan een beetje zelfverzekerdheid opbouwen: heb geleerd om een iets meer te communiceren met de mensen om me heen. En het helpt dat ik er hier niet alleen voor sta.”

Your Dutch Media in Hoorn werd in 2015 opgericht door Robin Bakker. Inmiddels is Your Dutch Media een full-service creatief marketing­bureau met 12 medewerkers. Your Dutch Media ontwikkelt websites, webshops, apps en biedt (online) marketing en design op maat. www.yourdutchmedia.nl

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten