Medewerker Groenvoorziening 2

Succes komt stap voor stap

“Ik kwam er vanmiddag pas achter dat jullie mij om 14.30 uur hadden uitgenodigd. Dat begreep ik niet goed. Ik vind klok kijken nog lastig en ik dacht dat het 15.00 uur was. Sorry daarvoor!” Mevrouw Tsega (43) legt aan haar coach uit waarom ze te laat is voor haar afspraak.

Wat is succes? Succes kunnen kleine stapjes zijn. Positieve ervaringen opdoen. Geloof in eigen kunnen vergroten. Zoals het kunnen en durven uitleggen waarom je te laat bent. Zo is het gegaan bij mevrouw Tsega.

Mevrouw Tsega kwam jaren geleden met haar kinderen naar Nederland. Ze moest eerst nog erg wennen aan de nieuwe cultuur. Die is zo anders dan in Eritrea. Ook de verschillende instanties die ieder hun eigen taken hebben, maakten het best ingewikkeld.

Mevrouw wilde graag verder. In haar geboorteland kon ze slechts enkele jaren naar school. Ze heeft niet de mogelijkheid gehad om goed te leren lezen en schrijven in haar eigen taal. In Nederland moest zij Nederlands gaan leren. Zij volgde haar inburgeringstraject bij de taalschool. Ze begon met het leren van het alfabet.

Daarnaast startte zij met fietslessen, maar dit was nog erg lastig door haar oogproblemen.

Een heleboel leren

Ondertussen kwam haar partner na vele lange jaren wachten ook naar Nederland. De familie vierde feest bij zijn komst. Eindelijk was het gezin herenigd.

Daar bleef het niet bij. Mevrouw wilde zich verder ontwikkelen. Na gesprekken met haar coach volgde zij een project van WerkSaam om zich voor te bereiden op werk, in het Nederlands en in Tigrinya, haar moedertaal. Zo leerde zij veel nieuwe dingen over werken in Nederland.

Mevrouw kwam naar alle bijeenkomsten en leerde veel. Aan haar coach vertelde zij dat ze graag meer nieuwe dingen wil leren. Met de coach, trajectbegeleider en leer-werkbedrijven kijken zij samen naar de mogelijkheden. Op dit moment spreken zij over een werkstage in Enkhuizen en de cursus schoonmaak met een tolk. Hoe mevrouw gaat communiceren? “Met handen en voeten lukt het mij wel. Ik doe gewoon mijn best.”

Mevrouw geeft aan dat het ver lopen is naar het station en naar de mogelijk toekomstige werkstage. Daarom spreken zij nu ook over het opnieuw verder gaan met fietslessen. ‘Met mijn nieuwe bril zal dat beter gaan’ verwacht mevrouw.

En zo zie je, succes komt stap voor stap. 

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.