Receptie 3

Jongerenloket geeft steuntje in de rug

Meike (18): ’Mijn leven kwam helemaal stil te liggen’

(Uit: Noordhollands Dagblad, 5 maart 2023)

HOORN/SPANBROEK - Het leven van Meike Kollmer (18) uit Spanbroek kwam helemaal stil te liggen toen ze na een schooljaar stopte met studeren, haar werkgever opeens geen werk meer had en een tussenjaar totaal niet beviel. „Het liefste bleef ik lekker thuis in bed liggen”, biecht ze op. Nu is de tiener ’back on track’.

Na een vmbo-diploma behaald te hebben aan het Copernicus in Hoorn, koos Meike voor een vervolgopleiding maatschappelijke zorg aan het Horizon College. „Het lag me niet”, vertelt ze. Ze stopt en komt via school in aanraking met het Jongerenloket. Na de eerste gesprekken, kiest ze voor een tussenjaar. „Ik ging werken bij De Boet, maar ik werd steeds minder ingeroosterd en zat vaker thuis. Ik zat echt een beetje in de put.”

Nieuwe gesprekken bij het Jongerenloket volgen. „Mijn coach Janet vroeg welke stap ik zou willen nemen. Hoe ik wilde dat het zou gaan. Ik had behoefte aan nieuwe dingen, nieuwe mensen om mij heen. Een tussenjaar bleek na een tijdje echt niets voor mij.” Dan komt het programma ’Back On Track’ in beeld.

Zelfvertrouwen

Inmiddels zit ze in de tweede week van een twaalf weken durende cursus, waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd die in het teken staan van zelfontplooiing. „Meedoen aan workshops zoals een cv maken, doelen stellen, moodboards maken, maar ook sporten en een middag in de week dans, theater en zang van stichting Tjillskillz.” Zo werken de deelnemers volop aan hun zelfvertrouwen, talenten en arbeidsvaardigheden, onder begeleiding van een coach van MEE & de Wering.

Nu al heeft Meike een goede klik met een andere deelneemster. In totaal doen zeventien jongeren mee aan het programma. „Het zijn veel verschillende types. Ik heb lang niks gedaan, dus aan het begin was zo’n grote groep best spannend. Maar het is interessant om te horen hoe anderen naar dingen kijken, om zo van elkaar te leren.”

Met het Back On Track-programma wil Meike (18) de regie van haar leven terugkrijgen.
© Foto Jaap van der Pijll

Coronavirus

Het Jongerenloket is recentelijk verhuisd van het Grote Noord naar de Noorderveemarkt, vlakbij het bus- en treinstation. Voor corona kon het rekenen op meer dan vijfhonderd bezoeken per jaar. Door het virus verviel het inloopspreekuur en nam het aantal langskomende jongeren steeds verder af, tot honderdvijftig in 2021. Een goede arbeidsmarkt en de verhuizing hielpen in dat opzicht ook niet mee. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het heropbouwen van de bekendheid en vindbaarheid. Vorig jaar kwamen ongeveer tweehonderd jongeren langs.

Coördinator Marieke Weima en jongerencoach Frank Sentener leggen uit wat het Jongerenloket precies doet. „Jongeren tussen de 16 en 27 jaar oud uit heel West-Friesland kunnen bij ons terecht met al hun vragen. Ons hoofddoel is om ze naar werk, een opleiding of uitkering te begeleiden, maar soms verwijzen we ook door. Als iemand bijvoorbeeld schulden heeft of geen woning heeft.”

De meeste jongeren die het Jongerenloket helpt, zijn uitgevallen in het mbo. „Ze zijn veertien, vijftien, zestien en moeten al vroeg een studiekeuze maken op de middelbare school. Ze hebben deze wel of niet afgemaakt, maar zijn nog leerplichtig tot hun achttiende. Na een gestopte studie overstappen naar een andere opleiding, is moeilijk. Je moet dan een heel jaar wachten. Het zou heel erg helpen als in het onderwijs meerdere instroommogelijkheden ontstaan”, pleit het tweetal.

Voor Meike lijkt het project nu al zijn vruchten af te werpen, met nog tien weken voor de boeg: „Ik zie mezelf aan het einde wel weer starten met een studie.”

Contact

Jongerenloket Westfriesland is gevestigd aan de Noorderveemarkt 1A in Hoorn en de Stationslaan 2 in Bovenkarspel. De inloopspreekuren zijn van maandag t/m vrijdag van 13 tot 16 uur (in Bovenkarspel alleen op woensdag). Liever bellen of appen? Neem dan contact op met 06-11393818.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

Onderhoud Mijn WerkSaam/iParticipatie

sluiten

Door onderhoud kunt u van donderdag 25 april 19.00 uur tot vrijdag 26 april 08.00 uur niet inloggen in Mijn WerkSaam/iParticipatie. Excuses voor het ongemak.