Werkgever En Werknemer

Uitkering voor zelfstandigen (Bbz)

De regering heeft besloten om de tijdelijke versoepelde Bbz-regeling (van oktober t/m december 2021) voort te zetten tot 1 april 2022. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u opnieuw een aanvraag indienen. Maakt u al gebruik van deze versoepelde regeling? Dan hoeft u alleen aan te geven dat u een verlenging wilt. En te melden of er wijzigingen in uw situatie zijn opgetreden.

Aanvragen Bbz – versoepelde regeling

Heeft u nog niet eerder een beroep gedaan op de versoepelde Bbz-regeling en wilt u dit nu aanvragen voor de maanden februari en/of maart 2022?
LET OP: na 31 maart 2022 kunt u geen aanvraag meer indienen voor deze versoepelde regeling.

Heeft u nog niet eerder de versoepelde Bbz aangevraagd? Of is uw eerdere aanvraag afgewezen? Dan moet u een aantal gegevens doorgeven. Welke dat zijn leest u onderaan dit bericht.

De Bbz-regeling biedt twee mogelijkheden:

 • Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten heeft om van te leven, dan kunt u tijdelijk (maximaal 12 maanden) een aanvullende uitkering krijgen.
 • Heeft u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen.

Van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022 (4e kwartaal van 2021 en eerste kwartaal 2022) gelden tijdelijk aangepaste regels voor Bbz-inkomensaanvulling. Op deze manier is de overgang van de Tozo naar de Bbz eenvoudiger gemaakt voor ondernemers. Deze tijdelijke regeling stopt op 31 maart 2022. Als u na deze datum weer uitkering wilt ontvangen, moet u daarvoor opnieuw een aanvraag indienen en gelden weer de gebruikelijke regels van het Bbz.

Het is vanaf maandag 3 januari 2022 mogelijk een Bbz-aanvraag in te dienen. De volgende bewijsstukken moet u bij een aanvraag uploaden. Het is handig als u deze alvast bij elkaar zoekt voordat u online de aanvraag indient:

 • Geldig legitimatiebewijs (van u en uw eventuele partner)
 • Inschrijvingsbewijs handelsregister/KvK
 • De jaarcijfers van uw bedrijf van de afgelopen 3 boekjaren
 • De aangiften inkomstenbelasting/premie volksverzekering van de afgelopen 3 boekjaren
 • Bij huurwoning: huurspecificatie en beschikking huurtoeslag
 • Bij koopwoning: actueel hypotheekoverzicht (inclusief maandelijkse aflossings- en rentebedrag), de WOZ-beschikking, waterschapslasten en de opstalverzekering.
 • Bankafschriften van de laatste 3 maanden van al uw bank- en spaarrekeningen (ook van uw minderjarige kinderen)
 • Bewijsstukken van overige privébezittingen (denk aan auto, motor, boot, sieraden, kunst, etc.)
 • Bewijsstukken van uw privéschulden
 • Bewijsstukken van inkomsten buiten het bedrijf (van u en uw eventuele partner)
 • Vergunningen
 • Bankafschriften van uw zakelijke bankrekeningen

Hoe werkt de Bbz-inkomensaanvulling?

De Bbz-inkomensaanvulling in het 4e kwartaal van 2021 (van 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2021) en het 1e kwartaal van 2022 (van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2022) is vergelijkbaar met Tozo, maar niet hetzelfde. Een verschil tussen Bbz-inkomensaanvulling en Tozo is dat u meer informatie over uw situatie en uw bedrijf bij ons moet aanleveren. Ook onderzoeken wij of uw bedrijf levensvatbaar is.

 

Als u recht heeft op de Bbz-inkomensaanvulling in het 4e kwartaal van 2021 en het 1e kwartaal van 2022, vragen wij u na afloop van iedere maand wat uw inkomen in die maand was. Wij vullen uw inkomsten iedere maand aan tot het bijstandsniveau. Het bedrag dat u als aanvulling van ons krijgt, is een gift.

Het kan zijn dat u tijdelijk niet voldoende inkomen heeft uit uw bedrijf, maar dat uw bedrijf wel levensvatbaar is. Dan kunt u tijdelijk een uitkering krijgen. Welk bedrag u krijgt, hangt af van uw inkomen en het inkomen van uw partner. Het bedrag hangt ook af van uw leefsituatie. Bijvoorbeeld of u een partner hebt.

Als u geld nodig heeft en u krijgt dit niet van een bank of een andere geldverstrekker, dan kunt u mogelijk geld krijgen van WerkSaam. Dit is altijd een lening. Een belangrijke voorwaarde is dat uw bedrijf na het verstrekken van de geldlening weer verder kan. Dit noemen we levensvatbaar.

Als u vanuit een bijstandsuitkering een bedrijf wilt starten, dan komt u misschien in aanmerking voor een aanvulling van uw inkomen uit de Bbz. U moet dan wel genoeg gaan verdienen met uw bedrijf. Dit hoeft niet meteen, maar wel na een bepaalde periode. Om dit vooraf te kunnen beoordelen, moet u een ondernemingsplan laten zien. Mogelijk kan het startersloket u helpen bij de start van uw bedrijf. Kijk ook eens op hun website.

Als u een bedrijf wilt starten, dan kunt u mogelijk een bedrijfskapitaal krijgen. Dit is een lening met een maximumbedrag met een rentepercentage van 8%. WerkSaam maakt met u afspraken over het terugbetalen van de lening.

Oudere ondernemers (geboren voor 1 januari 1960) kunnen een aanvulling op hun inkomen krijgen tot het bijstandsniveau. Op deze manier kunt u blijven ondernemen, zodat u deels in uw eigen inkomen kunt voorzien. U krijgt dit totdat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Bbz-inkomensaanvulling voor ondernemers die stoppen

Is uw bedrijf niet langer levensvatbaar of bent u door andere omstandigheden zoals ziekte, niet langer in staat om door te gaan met uw bedrijf? Mogelijk heeft u enige tijd nodig om uw bedrijf te beëindigen. Denk hierbij aan de verkoop van een voorraad, lopende huurverplichtingen, het zoeken naar een koper om het bedrijf over te nemen of het afronden van een opdracht.

 

Bij het afbouwen van uw bedrijf zijn uw inkomsten mogelijk niet voldoende om van te kunnen leven. U kunt dan een aanvulling op uw inkomen krijgen tot aan het geldende bijstandsniveau. U krijgt deze aanvulling gedurende het afbouwen van uw bedrijf (tot maximaal 12 maanden).

Meer informatie over de Bbz kunt u vinden op de website van Rijksoverheid en op de website krijgikbbz.nl

Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten

Aangepaste openingstijden

sluiten

Op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 27 mei zijn wij gesloten.