Medewerker Groenvoorziening 2

Hoe Abdi uit de weerstand kwam

Abdi (nu 30) kwam als 17-jarige jongen vanuit Somalië naar Nederland. Hij woonde eerst in AZC’s en na enkele maanden verhuisde hij naar Enkhuizen. Hij startte met taalonderwijs op het Horizon College in Hoorn.

‘Ik werd 18 en moest vervolgens inburgeren. Daarnaast ging ik aan de slag bij McDonald's. Na een paar jaar kwam ik zonder werk te zitten, omdat mijn verblijfsvergunning verliep. Ik had de verlenging op tijd aangevraagd, maar de toekenning duurde te lang.’ Wat volgde was een paar maanden zonder fysieke verblijfsvergunning. Abdi vroeg een WW-uitkering aan. Deze werd niet toegekend, omdat zijn ontslag bij McDonalds als ‘verwijtbaar’ werd beschouwd. ‘Ik wist even niet wat ik moest doen. Na wat gesprekken met het juridisch loket en de sociaal raadsvrouw vroeg ik een bijstandsuitkering aan.’

Zijn coach regelde een leer-werktraject bij Action. Dat betekende elke dag op de fiets van Enkhuizen naar Zwaagdijk-Oost, 12 kilometer enkele reis door weer en wind. Iets wat voor Abdi een nachtmerrie was. Hij probeerde het, maar het werkte niet. Hij sliep en at slecht en functioneerde niet goed. Zijn teamleider zei: ‘Abdi, dit gaat zo niet. Ik snap dat het fietsen een probleem voor je is, maar dit is wat ik jou kan bieden. Maar laten we kijken naar jou. Wat jij zelf?’ Wat hij zelf wilde? Dat was al die tijd nog niet eerder aan hem gevraagd. Abdi voelde zich eindelijk door iemand gehoord. De knop ging om, hij wilde ervoor gaan om een betaalde baan te krijgen. Na 3 maanden lukte dat. Abdi liet zien dat hij een goede werknemer was en werd mentor. Hij werkte nieuwe medewerkers in en motiveerde ze in hun werk. Zijn eigen ervaring met weerstand hielp hem de collega’s te begrijpen en ook aan hen te vragen wat ze zelf willen.

Ontwikkeling

Later kon Abdi bij Action aan de slag als voorman. ‘Ik begon met een groepje van 6 medewerkers en dat groeide in korte tijd uit tot 60.’ Abdi groeide verder door en werd teamleider. Maar hier stopt het niet. Abdi volgt op dit moment een studie Bedrijfskunde. Onlangs is hij gestart met een nieuwe baan als huisvestingsconsulent voor inburgeraars bij de SED-organisatie.

‘Ik begon mijn carrière in Nederland met weinig motivatie, voelde zelfs weerstand. Maar als ik zie waar ik nu sta, dan ben ik blij dat ik heb doorgezet en ook trots op wat ik heb bereikt.’  

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.