Werkgever En Werknemer 3

Kennismaken met techniek, gewoon door aan de slag te gaan

'Het zijn geen scheepsbouwers, maar ze bouwen wel een boot'

Vaker al deelden we mooie verhalen en resultaten bij Clean2Anywhere. Nu is er opnieuw iets bijzonders aan de gang. Nieuwe mogelijkheden voor werkgevers op zoek naar personeel.

Clean2Anywhere biedt cliënten die vaak al langere tijd buiten het arbeidsproces staan een plek om te ontdekken waar ze goed in zijn. Gewoon door aan het werk te gaan. En wat voor werk, het gaat niet om het eerste beste doorsnee baantje. Nee: van afvalpastic worden 17e eeuwse werkboten gebouwd. Vanuit WerkSaam bemiddelen en coachen we de, veelal jonge cliënten. Inmiddels hebben van de 15 cliënten 6 betaald werk, 3 gaan een opleiding doen en de rest maakt stappen in hun ontwikkeling.

Geen technisch verhaal

Vandaag treffen we Edwin ter Velde in de werkplaats met een klein team, aandachtig en enigszins opgewonden. Ook aanwezig: Barend Schermer en Jos Reus van Schermer Installatietechniek. Wat gaat hier gebeuren? ‘Vandaag wordt hier een buigoven in gebruik genomen,’ vertelt Edwin. ‘Aan Clean2Anywhere gedoneerd door Schermer Installatietechniek.’ Met de buigoven gaat het bouwen van de werkboten veel makkelijker. Het is een machine waarin de plastic spanten verhit en gebogen kunnen worden. Installatietechniek, buigoven. Wordt dit een technisch verhaal? Nee hoor, zeg maar liever: een talenten verhaal. 

                                                     


Barend vertelt hoe de samenwerking van Schermer met Clean2Anywhere tot stand kwam. ‘Wij zijn als bedrijf altijd betrokken bij maatschappelijke lokale initiatieven en zo kwam ik afgelopen juni bij Clean2Anywhere op de werf kijken. Edwin maakte mij direct enthousiast en zoog me mee in zijn aanpak en visie. Via duurzame acties werkt hij aan een circulaire maatschappij, waarbij hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laat ontdekken waar hun kracht, plezier en talent zit.’ Edwin vertelde dat hij behoefte had aan een buigoven voor de productie van de materialen voor de schepen. Barend hoefde niet lang na te denken: ‘Ik wilde graag de kennis en apparatuur van Schermer inzetten voor de bouw van deze boten. Met de buigoven is Clean2Anywhere geholpen aan een goed stuk gereedschap.’

What’s in it for Schermer zelf?

Natuurlijk weten we dat de technieksector gigantisch veel handjes nodig heeft. De buigoven is geen ingewikkeld apparaat: ermee om leren gaan is geen rocket science. ‘Maar het kan wel een mooie kennismaking zijn met het vak’, zegt Barend. ‘Wanneer je zo’n buigoven in een spannende context zet zoals de bouw van een boot, staan er opeens allerlei mensen omheen. Als je daarmee een paar mensen enthousiast kan maken, dan is dat mooi meegenomen.’

Techniektalent ontdekken

Vanuit WerkSaam juichen we deze samenwerking en aanpak van harte toe. Eerder al is Schermer in samenwerking met WerkSaam gestart met onderhoud van de groenvoorziening van het bedrijfspand. Nu is er een manier gevonden om op een laagdrempelige manier te ontdekken of mensen techniektalent hebben. Het zou fantastisch zijn als dat er toe zou leiden, dat cliënten daardoor zelfs door zouden kunnen stromen naar een baan.

                                                    Clean2Anywhere

                                                    Foto: Jos Reus en Barend Schermer van Schermer Installatietechniek
                                                    samen met Edwin ter Velde en drie medewerkers van Clean2Anywhere
                                                    bij de gloednieuwe buigoven.


Wil je meer lezen over de ingebruikname van de buigoven door Clean2Anywhere en het effect? 
'Deze hete gadget bespaart ons 30 dagen handwerk (per boot!)'

 

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten