Moeder Met Kinderen

Marjolijn Dölle genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2023

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Met de Vrouw in de Media Awards worden vrouwelijke experts en rolmodellen aangemoedigd om zichtbaar in de media te zijn. De genomineerden voor Vrouw in de Media Award 2023 Noord-Holland zijn nu bekend. 

Marjolijn Dölle genomineerd voor Noord-Holland 

Tot en met 14 februari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaars komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2023. Ook Marjolijn Dölle, die eind maart vanwege pensioen afscheid neemt van WerkSaam, is genomineerd voor deze prijs.

Regionale Vrouw in de Media-winnaar gaat door naar landelijk

De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnaar. Op 19 februari wordt de winnaar bekend gemaakt. Zij ontvangt een beeld, gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. Daarnaast komt de provinciale winnaar op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk. Bij de voordracht kijkt de jury naar deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2023. De jury voor Noord-Holland bestaat uit Mirjam Kaijer, journaliste, oprichtster Voices for Women, winnares Vrouw in de media Award landelijk 2022, juryvoorzitter, Corine de Vries, hoofdredacteur Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider courant en Vivian Acquah CDE®, gecertificeerde DEI-consultant.

De genomineerden

De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2023 Noord-Holland zijn:

  • Anne Abbenes. Financieel psycholoog. Zij geeft mensen inzicht in hun eigen financieel handelen en weet van geld een boeiend onderwerp te maken. Bij maatschappelijke gebeurtenissen, economische veranderingen en veranderingen in ons persoonlijk leven zijn onze beslissingen vaak niet rationeel. Dit kan financiële stress opleveren, die leidt tot mentale en lichamelijke gezondheidsklachten. Centraal hierbij is dat financiële gezondheid hand in hand gaat met ons persoonlijk welzijn en dat van de maatschappij. (Haarlem)
  • Marjolijn Dölle. Directeur WerkSaam Westfriesland. Kwam in de media als directeur van WerkSaam, een sociaal ontwikkelbedrijf, waar mensen werken en naar werk begeleid worden, wanneer zij (nog) niet zelfstandig bij een regulier bedrijf aan het werk kunnen. Zij zet zich in om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen in een inclusieve samenleving. Daarnaast is zij voorzitter van Pisa, een centrum voor leven met en na kanker. Marjolijn is een echte verbinder. (Hoorn)                                                                          
  • Carla Jonkers. Head of International Disaster Response Unit & Caribbean Branches bij Rode Kruis. Een betrokken en bevlogen spreker die het afgelopen jaar veel in het nieuws is geweest om verslag te doen van de zorgelijke situatie ontstaan door de oorlog tussen Israël en Palestina. (Amsterdam)                                            
  • Loiza Lamers. Model en ondernemer. Loiza Lamers won in 2015 als eerste transgendermodel Holland's Next Top Model en was later presentator van dit programma. Ze is een boegbeeld voor transgenders en komt vaak in de media met haar levensverhaal. Een verhaal dat ze deelde in het boek Loiza dat ze samen met haar moeder schreef. Ze heeft 200.000 volgers op Instagram. (Amsterdam)
  • Renske Leijten. Politica. Dankzij haar opvallende strijdlust en felheid heeft zij een reputatie opgebouwd als een van de scherpste oppositiepolitici. Ze heeft veel geageerd tegen de marktwerking in de zorg en werd vooral bekend als een van de blootleggers van de toeslagenaffaire. Nu ze gestopt is als Tweede Kamerlid wil ze zich op een andere manier bezig gaan houden met democratie. Daarnaast rondt ze momenteel haar boek af over Eva González Pérez, de advocaat die het toeslagenschandaal onverminderd aan de orde stelde. (Haarlem)
  • Jessica den Outer. Specialist in rechten voor de natuur. Deze meester in internationaal milieurecht werkt als onafhankelijk adviseur, schrijver en spreker op het gebied van rechten voor de natuur. Met haar enthousiasme en passie kan zij juridische concepten levendig maken en simpel uitleggen. In 2019 werd ze erkend als een van de jongste experts in het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties. In 2023 kwam haar boek Rechten voor de Natuur (Amsterdam)
  • Sophie Poldermans. Auteur, docent, consultant, jurist. Met een achtergrond in internationaal strafrecht (oorlogsmisdaden) en mensenrechten zet zij zich in om vrouwelijke leiders in post-conflictgebieden op de kaart te zetten. Poldermans doet al 25 jaar onderzoek naar verzetsstrijdster Hannie Schaft. (Haarlem)                                                           
  • Angelina van Samson. Jongerenwerker. Ze maakt zich hard voor emancipatiedag Keti Koti, is jongerenbegeleider bij Stichting Netwerk. Angelina van Samson is de buurtmoeder van de wijk Risdam in Hoorn en ver daarbuiten. Zij weet wat er in Hoorn speelt onder de jeugd, maar ook onder vrouwen. (Hoorn)                                                                          
  • Stella de Swart. Expert op het gebied van armoede en schulden. Ze draagt bij aan het doorbreken van taboes en het vergroten van bewustzijn rondom financiële moeilijkheden. Stella heeft het boek Armoede krijg je gratis Ze ontpopt zich als een inspirerende spreker en adviseur, waarbij ze als bruggenbouwer fungeert tussen de leefwereld en de systeemwereld. Stella's missie gaat verder dan persoonlijk succes; ze doorbreekt het taboe op armoede en schulden met vastberadenheid, omdat ze gelooft dat dit iedereen kan overkomen. (Amsterdam)
  • Nicole Terborg. Presentator, journalist en podcastmaker. Wil een dialoog op gang brengen over hoe we naar ouderschap, opvoeding en het koloniaal verleden kijken. Zij onderzoekt in haar zesdelige verhalende podcastserie Kweekje, Mi Kwekipikin (Prospektor/VPRO) haar Surinaams-Nederlandse opvoeding. Door middel van persoonlijke verhalen en diepgaande gesprekken met experts en familieleden, waaronder één met haar moeder cabaretière Jetty Mathurin, graaft Terborg in haar eigen familiegeschiedenis. (Amsterdam)    

Aanwezigheid vrouwelijke experts in de media stagneert

Van alle experts die in nieuwsmedia aan het woord komen, is slechts één op de vijf vrouw (bron: Global Media Monitoring Project). Het percentage bungelt al jaren tussen de 19 en 21 procent. Maar ongeacht hun rol, van alle personen die we zien, horen en lezen in de media is slechts één op de drie vrouw, blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

Over de organisatie en winnaars vorig jaar

De Awards worden voor de vijftiende en laatste keer georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM). Vorig jaar won Mirjam Kaijer, oprichtster Voices for Women, de Vrouw in de Media Award Noord-Holland en de landelijke Vrouw in de Media Award. Auteur van Het antiracismehandboek Chanel Matil Lodik won de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).

Marjolijn Dölle genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2023
Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.