Man Met Hond 2

Opleiding tot buschauffeur

Op 24 april start de opleiding tot Buschauffeur! De opleiding wordt verzorgd door Hoekstra Opleidingen in Alkmaar. De opleiding bestaat uit een theorie gedeelte (4 klassikale lessen) en praktijk gedeelte. Beide op het terrein van Hoekstra.

Buschauffeur is een kansrijk beroep. De opleiding gaat dan ook gepaard met een baanintentie. Zowel WerkSaam als Hoekstra hebben contacten met meerdere partijen die de kandidaat na het afronden van de opleiding graag in dienst willen.

Eisen:

 • Goede beheersing van de Nederlandse taal. Zowel spreken als begrijpend lezen. Theorie gedeelte kan nog vrij pittig zijn;
 • Mbo 3 denkniveau;
 • Vooral heel veel motivatie. U moet na het afronden van de opleiding echt als buschauffeur voor de lijndiensten en touringcar aan de slag willen;
 • Zelf in Alkmaar kunnen komen voor de theorie en praktijklessen.

 

Theoriecursus  is: 24 april – 1 mei – 9 mei – 13 mei
Theorie examens zijn mogelijk  op 16 mei in Alkmaar.

De praktijklessen en examen worden nog ingepland.

Vaardigheden

Over welke vaardigheden moet u als buschauffeur beschikken?

 1. Klantgericht

U haalt energie uit het verwelkomen en vervoeren van de passagiers. Als een passagier hulp nodig heeft, bijvoorbeeld met de bagage, vanwege de hoge leeftijd of een andere reden, staat u klaar om te helpen. Voor een rennende passagier die de laatste bus dreigt te missen, houdt u de deur nog even open.

 1. Stressbestendig

Er kunnen problemen zijn met het vervoersbewijs van een passagier, midden in de spits. Of u krijgt te maken met tegenslagen waardoor uw bus helemaal van de dienstregeling gaat afwijken. Op dit soort momenten houdt u uw hoofd koel en handelt de situatie af zoals de richtlijnen voorschrijven.

 1. Besluitvaardig /assertief

U twijfelt niet en handelt bijzondere situaties vastbesloten af. Ook reageert u assertief als een passagier zich anders gedraagt dan u had verwacht. Bij een ongeval of probleem, als bijvoorbeeld een passagier onwel wordt, weet u precies hoe u moet handelen.

 1. Energiek

Buschauffeur is een fysiek beroep, het voertuig moet immers fysiek worden bestuurd. Het is daarom belangrijk dat u lichamelijk in goede conditie bent.

 1. Flexibel

Als uw schema anders loopt, bijvoorbeeld door file of werkzaamheden, kunt u het originele plan eenvoudig bijstellen. Ook probeert u waar mogelijk aan de wensen van passagiers tegemoet te komen.

 1. Mondeling uitdrukkingsvaardigheid

U kunt zich mondeling uitstekend uitdrukken. Dit is belangrijk in contact met de passagiers, bijvoorbeeld wanneer zij om informatie vragen. Maar ook als zij confronterend gedrag vertonen, kunt u duidelijke grenzen stellen.

 1. Omgevingsbewustzijn

De werkgever verwacht dat u iemand bent die om zich heen kijkt en zich bewust is van de werkomgeving. U bent iemand die ook eigen ideeën heeft over de werkprocessen en dienstverlening. Dus, dat u een steentje kunt bijdragen om de missie van de organisatie zo goed mogelijk na te streven.

 1. Sociaal

U vindt het leuk om een praatje te maken met de passagiers. Dit is mede waar u uw energie uithaalt en zo laat u passagiers ook weer met een glimlach uit de bus vertrekken.

 

Meer weten of aanmelden? Neem contact op met uw coach of met de matchmakers via matchmaker@werksaamwf.nl

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.