Receptie 2

Vakantiegeld: nieuwe manier van betalen door WerkSaam

Je bent gewend dat WerkSaam jouw vakantiegeld aan het eind van de maand mei uitbetaald. Dat blijft zo voor mensen die geen schulden hebben. Heb je een schuld bij WerkSaam of ligt er beslag op jouw uitkering? Dan verandert de betaling van je vakantiegeld.

Oude situatie

Als je een schuld hebt (of er is beslag gelegd op je uitkering) dan hielden wij 5% per maand in op jouw uitkering. Dit gebruikten wij voor de aflossing van jouw schuld. Ook reserveerden we 5% voor je vakantiegeld. Dat gereserveerde vakantiegeld betaalden wij aan het eind van de maand mei aan je uit. Hierdoor kreeg je per maand 90% van jouw bijstandsnorm.

Nu heeft de rechter bepaald dat dit niet langer mag. Je moet elke maand minstens 95% van jouw bijstandsnorm ontvangen. Een voorbeeld: Stel jouw uitkering bedraagt inclusief vakantiegeld per maand € 1.000,-. Wij hielden 5% in op jouw uitkering ter aflossing van een schuld. Dat is € 50,-. Ook reserveerden wij 5% aan vakantiegeld, dat is ook weer € 50,-. Dan kreeg je elke maand € 900,-. Maar de rechter heeft gezegd dat je minstens 95% dus € 950,- per maand moet ontvangen.

Nieuwe situatie

Vanaf 1 juni 2024 betaalt WerkSaam daarom elke maand je vakantiegeld uit. Maar ook houden wij 5% van jouw bijstandsnorm in om de schuld bij ons af te lossen of aan de beslaglegger te betalen. Je ontvangt dus voortaan elke maand 95% van jouw norm. Maar je krijgt eind mei géén vakantiegeld meer. Hetzelfde voorbeeld: Jouw uitkering bedraagt inclusief vakantiegeld per maand € 1.000,-. Wij houden 5%, € 50,-, in op je uitkering. Maar wij reserveren géén vakantiegeld meer, dat betalen wij elke maand uit. Je krijgt voortaan dus € 950,-.

Je hebt andere inkomsten én een schuld

Heb je inkomsten naast jouw uitkering bij WerkSaam? Dan kunnen wij er niet voor zorgen dat je 95% van jouw bijstandsnorm ontvangt. Je werkgever (of uitkeringsinstantie) reserveert ook vakantiegeld. Daar moeten wij rekening mee houden bij het korten van deze inkomsten. Omdat jouw bijstandsuitkering bij inkomsten lager is, kunnen wij minder vakantiegeld aan je uitbetalen. Maar we houden wel 5% in om de schuld af te lossen. Daardoor krijg je in totaal een lager bedrag dan 95% van jouw bijstandsnorm.

Je kunt jouw werkgever (of uitkeringsinstantie) vragen het vakantiegeld ook per maand uit te laten betalen. De werkgever (of uitkeringsinstantie) is niet verplicht om dat te doen. Maar wanneer jouw werkgever (of uitkeringsinstantie) dat wel doet dan heb je per maand weer precies 95% van jouw bijstandsnorm.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.