Receptie 3

Van bijstand ontvangen naar bijstand verstrekken

Een succesverhaal over talenten van cliënten tijdens de uitvoering van de Tozo. 

Aan de oproep voor het Succesverhalenfestival 2021 van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Vereniging voor Bestuurskunde en Platform O geeft WerkSaam Westfriesland graag gehoor. Afgelopen jaar leidde onze aanpak rondom de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) tot een win-win-win situatie. Dit is ons succesverhaal.

Van crisis …

Door de corona crisis en de financiële problemen waarmee zelfstandig ondernemers te maken kregen, kwamen bij WerkSaam opeens veel meer aanvragen binnen dan gebruikelijk. Hoe konden we zorgen voor een tijdige en goede verwerking en afhandeling van deze aanvragen? 

… naar kans

We besloten een aantal van onze cliënten op te leiden en aan ons team toe te voegen. Teamleider Sabina de Reus: ‘Kijken naar wat mogelijk is, mensen een kans geven. Dat is waar WerkSaam voor staat en dat is wat op dat moment nodig was.’ In mei 2020 zijn 10 cliënten, 1 Tozo-aanvrager en 2 stagiaires van WerkSaam opgeleid. Bij WerkSaam zelf. Zij leerden over de inhoud van de regelgeving, hun administratieve taak en het computerprogramma waarmee ze gingen werken. Vervolgens startten zij met hun nieuwe baan: het afhandelen van de aanvragen voor de Tozo.

'Kijken naar wat mogelijk is, mensen een kans geven.’


Win-Win-Win

Dat betekende dat de aanvragen sneller verwerkt konden worden, de uitkeringslasten van WerkSaam lager werden en het állerbelangrijkst, dat de cliënten een betaalde baan hadden. Het idee was: als deze klus is geklaard, zijn hun kansen op de arbeidsmarkt groter. 

Een lange lijst van talent en ontwikkeling

Inmiddels hebben we prachtige bewijzen en voorbeelden dat cliënten heel veel talenten bezitten. Neem Monique (44), die na de Tozo-klus in september 2021 kon starten als medewerker op de WerkSaam-afdeling Terugvordering & Verhaal. Ze is meteen fulltime aan de slag gegaan. Monique: ‘Ik ben trots dat ik deze kans heb gegrepen en dat deze stap en ervaring nu wordt beloond met een contract. Ik voel me als een vis in het water.’ 

 Tozo_aanpak_Monique

‘Ik ben trots dat ik deze kans heb gegrepen en dat dit nu wordt beloond met een contract. Ik voel me als een vis in het water.’

 

Ook Frank (48) kon zich dankzij de tozo-klus heel goed ontwikkelen. Hij zette zich in als consulent Ondernemersblok/Bbz en zijn kwaliteiten werden gezien. ’Een topper!’, aldus Sabina. Frank zelf zegt: ‘Ik kan mijn persoonlijke ervaring als ondernemer inzetten en ik denk dat dat  mijn kracht is.’ 

Tozo_aanpak_Frank

‘Ik kan mijn persoonlijke ervaring als ondernemer inzetten, dat is mijn kracht.’ 

 

O’Dain (30) bleek tijdens de tozo-werkzaamheden een talent in analyse van bestanden en data. O’Dain: ‘Door mijn werk voor de tozo-klus werd mijn talent gezien. Ik ben blij en trots met mijn baan op de afdeling Planning & Control.’ Naast Monique, Frank en O’Dain boekten veel meer cliënten succes. Twee cliënten rondden hun opleiding af, de één met een scriptie over Tozo – zij kreeg een contract als jongerencoach. De ander werd ‘weggekaapt’ door gemeente Utrecht, maar is vanaf 1 november 2021 weer gestart bij WerkSaam, op de afdeling Terugvordering & Verhaal. Twee andere cliënten startten als consulent Ondernemersblok/Bbz. Nog weer een andere cliënt kreeg een contract bij Gemeente Rotterdam met een interne opleiding tot Inkomenscoach, met baangarantie. En twee cliënten startten als medewerker Tozo-uitkeringsadministratie. 

‘Door mijn werk voor de tozo-klus werd mijn talent gezien. Ik ben trots op mijn baan op de afdeling Planning & Control.’


Over WerkSaam Westfriesland

WerkSaam Westfriesland helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk. Dit zijn mensen die geen baan hebben en zonder hulp ook moeilijk een baan vinden. Zolang werken nog een stap te ver is, zorgen wij voor inkomensondersteuning. Wij werken voor de inwoners van de zeven Westfriese gemeenten. Het talent van de werkzoekende en de wens van de werkgever zijn voor ons het belangrijkste. 

Meer over dit succesverhaal?

Lees hier het interview met teamleider Sabina de Reus over de aanpak van WerkSaam ten tijde van Tozo. En bekijk hier een interview waarin Frank vertelt over zijn ontwikkeling dankzij de tozo-klus.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten