Gezin Bank lol

WerkSaam geselecteerd door VNG: ondersteuning coaches met AI

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt 15 pilots die bijdragen aan behoud, instroom of innovatie van bedrijfsprocessen die de uitvoering van gemeenten versterken. WerkSaam is als 1 van de 15 pilots geselecteerd. 

WerkSaam gaat met een subsidie van € 250.000 een pilot draaien: Efficiënte Innovatie: Zorgvuldig integreren van Generatieve AI voor Persoonlijke en Gepersonaliseerde Dienstverlening bij re-integratie. In de pilot gaat WerkSaam experimenteren met kunstmatige intelligentie. Tijdens de pilot zal AI technologie worden ontwikkeld en ingezet om de coaches van WerkSaam te ondersteunen. Het doel is dat coaches minder hoeven te registreren waardoor ze meer tijd hebben om begeleiding op maat te bieden. Door kunstmatige intelligentie als assistent van de coach in te zetten is de verwachting dat ook de kwaliteit van de data gaat toenemen. Het begeleiden van mensen naar werk blijft mensenwerk. De coach blijft degene die de beslissingen neemt, dat doet AI niet. 

Vergroten uitvoeringskracht gemeenten

Het werken in de gemeentelijke uitvoering wordt door extra taken steeds ingewikkelder. Gemeenten maken zich zorgen over hun dienstverlening. Tegelijkertijd kunnen zij als geen ander oplossingen bedenken die hun uitvoeringskracht vergroten. Dankzij een subsidie van Werk aan Uitvoering (WaU) geeft de VNG in 2024 een impuls aan de gemeentelijke uitvoeringskracht in een tijd van arbeidsmarktkrapte.   

De VNG ondersteunt de pilots en deelt de bevindingen, resultaten en voorbeelden die bijdragen aan instroom en behoud van personeel, efficiënte processen en samenwerking. Sommige pilots, zoals de pilot van WerkSaam, zetten in op AI, andere op een sterke verbinding met kennisinstellingen of geven het werkplezier van hun medewerkers een flinke boost.

Benieuwd naar de voortgang?  

Op de Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte pagina van VNG zijn de de pilotontwikkelingen te volgen. Op 3 juni 2024 ontmoeten de pilotvertegenwoordigers en het projectteam elkaar, om vanaf de start waardevolle kennis en ervaringen te delen.
Voor meer informatie over de pilot van WerkSaam: Sasa van Kesteren, Adviseur duurzaamheid & subsidies, mail sasa.vankesteren@werksaamwf.nl.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.