sluiten
Gezin bank boekje lezen

Kostendelersnorm

De kostendelersnorm betekent dat u een lagere uitkering krijgt als u samen met personen van 21 jaar of ouder in een woning woont. U kunt namelijk de kosten delen. Hoe meer personen in uw woning wonen hoe lager uw uitkering. Het maakt hierbij niet uit hoeveel inkomen de andere personen hebben.

Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in uw huis wonen, hoe lager uw bijstandsuitkering. Omdat u uw woonkosten kunt delen met anderen krijgt u een lagere uitkering. Dit noemen we de kostendelersnorm.

Niet iedereen telt mee als kostendeler. Deze personen tellen niet mee voor de kostendelersnorm:

  • Jongeren tot 21 jaar.
  • Studenten die een studie volgen waarvoor ze studiefinanciering kunnen krijgen of leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen.
  • Uw partner.
  • kamerhuurders en kostgangers die geen naaste familie van u zijn en een normale (commerciële) prijs betalen voor de kamer en/of kost en inwoning.

Deze personen tellen wel mee voor de kostendelersnorm:

  • Kind of medebewoner van 21 jaar of ouder, is gestopt of volgt geen studie met studiefinanciering, Wtos of BBL- opleiding.
  • Familielid van 21 jaar of ouder met een zakelijke huurovereenkomst.

In de tabel ziet u de hoogte van uw kostendelersnorm, uitgedrukt als percentage van de bijstandsuitkering voor gehuwden en samenwonenden (gezinsuitkering). De hoogte van deze uitkering is nu € 1.536,34 per maand.

Kostendelers     U ontvangt % gezinsuitkering

2 personen        50%

3 personen        43 1/3%

4 personen        40%

5 personen        38%

Loading...

Loading...

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten