Gezin bank boekje lezen

Nieuws cliëntenraad februari 2023

Tijdens onze bijeenkomst van 30 januari herdachten de leden van de Cliëntenraad van WerkSaam John Jones, die in december van het vorige jaar overleed. En we dachten aan de eerder overleden mensen die een zinvolle bijdrage leverden aan de Cliëntenraad, zoals Gijs Roijaards en Ineke Schoon. Bezinning bij de sterfelijkheid in ons bestaan, daardoor ontstaat bij ons het besef dat wij dit werk doen voor de ander, voor u, onze achterban. Ongeacht of u een bijstandsuitkering ontvangt van WerkSaam of ‘beschut werk’ doet.

We bespraken enkele nieuwe beleidsregels, zoals over een extra inkomstenvrijlating voor iedereen die werkt met een loonkostensubsidie. Die aanpassing is nodig vanwege nieuwe landelijke wetgeving. Bovendien wordt het beleid voor een reiskostenvergoeding verruimt voor de mensen die een re-integratie traject volgen. Daarover zijn wij uiteraard positief.

Een pluspunt tijdens deze vergadering: we hebben Roy van Zadel officieel geïnstalleerd als nieuw lid van de Cliëntenraad. Maar andere mensen zijn uiteraard nog steeds welkom, uit bijvoorbeeld Hoorn, Enkhuizen of Stede Broec.

De kloof

En dan hebben we nog een kijktip voor u. Op donderdag 26 januari 2023 zond de VPRO het programma ‘Tegenlicht’ uit. Deze aflevering ging over de kloof tussen arm en rijk, tussen ‘hopeloze’ (mensen met armoede, schulden en andere problemen, die geen geld hebben om te sporten of zelfs een ontbijt te geven aan hun kinderen) en ‘hoopvolle’ (mensen met een goede betaalde baan, die gezellig kunnen uitgaan en sporten, en twee keer per jaar op vakantie). Het is vaak zo dat zulke ‘hoopvolle’ het beleid maken voor de mensen die het slechter hebben. Ze schrijven dan vaak in zo’n beleidsplan dat mensen niet zo dom moeten zijn om schulden te maken, dat ze ‘zelfredzaam’ moeten zijn, dat ze zouden moeten stoppen met roken én méér gezonde groente zoals broccoli moeten eten. Daarom de term: “Beledigende broccoli” van de wetenschapper Tim ’S Jongers. Tim groeide zelf op in armoede in Antwerpen en hij was een tijd dakloos. Later ging hij werken in de daklozenopvang ging werken, en daarna zelfs studeren.

U kunt het programma hier bekijken:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2023-2024/de-kloofdichters.html   

De volgende vergaderingen van de Cliëntenraad zijn op 27 februari en 3 april 2023.

 

© Werkgroep Communicatie, Cliëntenraad WerkSaam.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.