Man Met Hond 3

’Bootschap’ vaart uit: Weggooien is zonde

'Er gaat een moment komen, dan is dit normaal'

HOORN - ’Ik werk aan een belangrijke bootschap’, staat op het shirt van Kitty Tijhuis, jongerencoach bij WerkSaam West-Friesland, als zij woensdagmorgen op het Houten Hoofd in Hoorn de twee ’VOC-werkboten’ uitzwaait die op handelsmissie naar Amsterdam gaan.

De bedoelde boodschap, op de t-shirts van medewerkers van de werf van Clean2Anywhere, komt neer op ’Iedereen laten weten dat weggooien zonde is’. Maar de ’bootschap’ is meerdelig.

Tijhuis is een van de drie coaches die vijftien jongeren begeleidde die de boot Schelphoek hebben gebouwd bij de werf van Edwin en Liesbeth ter Velde in Hoorn. De planken die ze hierbij gebruikten, zijn gemaakt van gerecycled afvalplastic. Eerder had Ter Velde met vrijwilligers al de eerste boot gebouwd, de Lankhorst.

De jongeren, die buiten de boot waren gevallen wat school of werk betreft, leerden op de werf zo veel, dat vijf van hen al een baan hebben gevonden en drie weer een opleiding zijn gaan volgen.

Bed niet uit

Marjolein Dölle, algemeen directeur van WerkSaam, was ook bij het vertrek naar Amsterdam. Zij vertelt dat vijftien tot twintig andere jongeren uit West-Friesland alweer klaarstaan om de volgende werkboot te gaan bouwen, de Karperkuil. ,,Sommigen van hen komen nu overdag hun bed niet uit. Het is fantastisch dat ze op deze manier op het goede pad worden geholpen, voor ze echt afglijden.’’

Het project Clean2Anywhere onderneemt jaarlijks een ’handelsmissie’ naar Amsterdam, waarbij steeds een ander aspect van hergebruik de hoofdrol speelt. Dit keer waren het balen textiel en balken van sloophout die werden ingeladen, met als boodschap dat hier in de bouw veel meer gebruik van kan worden gemaakt.

Dennis Reus, vestigingsmanager van houthandel en bouwmarkt Pontmeyer in Zwaag, sjouwde samen met Edwin ter Velde de balken naar de boten. Volgens Reus vindt Pontmeyer het zonde dat zoveel hout wordt weggegooid.

Reus: ,,Alleen al bij ons in de zaak wordt een keer in de twee weken vijf kuub weggegooid. Hout dat een beetje krom is, of beschadigd, of bijvoorbeeld de beschermende dekplaten van partijen triplex. We gaan nu meer sparen voor Edwin, maar zoeken ook andere wegen. Volgende week gaan we met sloopbedrijf Boy Limmen in gesprek. Kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.’’

De wethouders Samir Bashara en Arthur Helling kwamen de twee werkboten ook uitzwaaien en een behouden vaart wensen. Bashara wees erop dat Clean2Anywhere al lang niet meer alleen staat voor het bouwen van boten uit afvalplastic, maar voor het bredere concept ’oud veranderen in nieuw, afval veranderen in bouwmateriaal’. ,,Dan zul je aanlopen tegen argumenten als: ’Zo simpel is het allemaal niet’, maar je mindset kan ook zijn dat je dat overwint en het toch gaat doen. Volgens mij is dat jullie boodschap. Er gaat een moment komen, dan is dit normaal en is dat voor een groot deel te danken aan mensen als jullie.’’

Straattheater

Voor vertrek was er op de historische plek aan de voet van de Hoofdtoren historisch straattheater van de Alkmaarse vereniging Vive Les Gueux. Reder/koopman Jacob Tuijt en Gabe Piebezn Donia, kleinzoon van Grote Pier, hadden daar onder meer een woordenwisseling over handel op de Oost. Edwin ter Velde, die ook in het spel werd betrokken, trok dat in één keer naar het heden. ,,Nieuwe handel, die vind je thuis in de vuilnisbak!’’


Bron: Noordhollands Dagblad donderdag 26 augustus 2021
Tekst: Eric Molenaar
Foto: Mediahuis 
Onderschrift foto: Kitty Tijhuis, jongerencoach bij WerkSaam West-Friesland, zwaait de Schelphoek uit.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.