Gezin Tafel Eten

Gemeente Koggenland koopt tiny houses Clean2Anywhere

De fabriek kan weer starten met bouwen. En dat is ook goed nieuws voor cliënten van WerkSaam

De gemeente Koggenland en Clean2Anywhere (C2A) hebben een overeenkomst gesloten voor de koop van 5 huisjes. In de fabriek van C2A tekenden initiatiefnemer Edwin ter Velde en burgemeester Monique Bonsen de overeenkomst. Aanvullend wordt op 17 juli een raadsvoorstel bij de gemeenteraad ingediend voor de aankoop van nog eens 25 C2A huisjes. Goed nieuws voor zowel woningzoekenden in de gemeente, het team van C2A en WerkSaam Westfriesland.

Bewust gekozen voor Clean2Anywhere

Het college van de gemeente  Koggenland kiest heel bewust voor huisjes van C2A, zo geeft wethouder Rosalien van Dolder aan: ‘Een aantal maanden geleden ben ik op bezoek geweest in de fabriek. De passie voor het product en de manier waarop het gemaakt wordt én het lef om te ondernemen en innoveren sprak me enorm aan. Deze huisjes maken het mogelijk om voor een scherpe prijs, snel te bouwen. En zo binnen enkele maanden een flink aantal woningen aan te kunnen bieden, aan woningzoekenden voor wie het in deze tijd extra lastig is. Zoals onze Koggenlandse jongeren. ’ Het afnemen van de C2A huisjes heeft veel positieve aspecten, van duurzaam gebruik van gerecyclede materialen tot het bieden van zeer zinvol werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De huisjes voldoen aan het bouwbesluit, zijn 0-op de meter door gebruik van zonnepanelen en een zoutaccu. De huisjes worden regionaal en CO2 neutraal geproduceerd. De stichting heeft geen winstoogmerk. Door de aankoop van 5 woningen, kan de fabriek van C2A opnieuw opgestart worden. Edwin ter Velde van C2A: ‘Ik ben super blij met de opdracht van de gemeente Koggenland. Ze geven daarmee wat mij betreft blijk van daadkracht en maatschappelijk verantwoordelijk handelen. En dat is precies wat nodig is in deze tijdsgeest.  Maar het belangrijkste is dat we met deze opdracht weer banen kunnen bieden aan mensen die moeite hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te kunnen vinden. We woonruimte creëren voor hen die al veel te lang woningzoekend zijn. En dat we materialen die anders geen kans meer krijgen, benutten om er iets heel moois van te maken. We gaan met elkaar iets heel betekenisvol bouwen dat landelijk model kan staan en inspireert om navolging te geven.’

Waardevolle ontwikkeling voor cliënten WerkSaam

De doorstart van de fabriek van C2A is ook goed nieuws voor WerkSaam Westfriesland. WerkSaam werkt al vanaf 2019 samen met C2A. Cliënten van WerkSaam kunnen zich ontwikkelen in een bijzondere omgeving, waarbij zij heel veel aandacht krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Dit is succesvol en waardevol, zo zegt algemeen directeur Marjolijn Dölle: ‘WerkSaam is heel blij met de samenwerking met C2A. Want bij C2A is iedereen belangrijk en telt iedereen mee. Door het groepsgewijze werken aan een boot leer je elkaars kwaliteiten, leer je samenwerken en doorzetten. En ervaar je dat je gerespecteerd wordt, dat je meetelt. Jongeren die bij de boten hun talenten ontwikkeld hebben, kunnen doorstromen naar de tiny house fabriek voor een baan. Er zijn ook jongeren die door dit traject weer weten wat ze willen en terugkeren naar school, of ze stromen uit naar een andere baan. In ieder geval maken ze ongekende stappen. Het is een unieke samenwerking met fantastische resultaten!

Meer informatie op de website van de gemeente Koggenland.


20 juni 2023

ondertekening_Clean2Anywhere_en_Koggenland
Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.